Ébredező szupercellák 2012.06.09 -én

Neofita képe

A szombati napon a várakozásoknak megfelelően az ország több pontján kialakultak szupercellák. Sokaknak sikerült is aznap bámulatos struktúrájú fenevadakat fotózni. S habár Tószeg környékén a látvány azokhoz képest jóval visszafogottabb volt, de úgy gondolom még így is mindenképp szemet gyönyörködtető. Legalább is nekem nagyon tetszett! :)

Késő délutánra vártam az események beindulását, és azt is jól sejtettem, hogy hirtelen fog robbanni a légkör, de azt mégsem gondoltam, hogy annyira hirtelen, mint ahogy az végül bekövetkezett. Estefelé bementünk nagyobbik fiammal Szolnok egy bevásárló központjába shoppingolni, míg feleségem otthon a 2 hetes picúrral tartotta a frontot. A városba menet, még semmi nem látszódott közel s távol, és a radar is csak annyit mutatott, hogy a DNY-i országrészben már beindultak a dolgok. Gondoltam, van még azért idő.
Meglepetésemre, a kb. 1 órás vásárlásnak álcázott áruházi "téblábolás" után ez a látvány fogadott, az előtte még jellegtelen, szinte felhőmentes égboltot így alaposan átrajzolva.

Kellemes struktúra, a cella nem túl magas volta ellenére is. Épphogy be tudtunk ülni a kocsiba, el is kezdett nagy cseppekbe esni az eső! Alig vártam, hogy kiérjünk Szolnokról hazafelé menet, és készíthessek néhány fotót, az egyébként szalagrendszerben érkező cellák egy újabb darabkájáról. Ez a cella eképpen nézett ki:

Hazaérve nem sok idő maradt gondolkozni, így azután, hogy beadtam a vásárolt csomagot és a gyerekülésben pislogó csomagot is a házon belülre, rögvest kisiettem a gátra, mert láttam, hogy ennek már a fele sem tréfa: igen impozánsan kezdett kinézni a zivatar. Messze jobbra tőlem, ÉNY-i irányban már falfelhő jelei mutatkoztak, elkülönülve a csapadéksávtól:

Míg velem szemben, és balra tőlem kellemes kinézetű peremfelhő helyezkedett el:

Panorámában pedig így festett ekkor a cella:

Ez elvileg még mindig az a példány volt, amit Szolnok határában is fotóztam, csak már kissé fejlettebb stádiumban.
Az látszott, hogy hozzám ez már sosem lesz optimális szögben, s mivel elég gyors mozgásúak voltak a zivatarok, úgy ítéltem meg, ennek már nem tudnék elébe vágni úgysem. Mindazonáltal hirtelen ötlettől vezérelve elindultam teljesen másik irányba, Tiszavárkony felé, elsősorban abban a reményben, hogy arrafelé kevésbé rondít talán bele az eső a fotózásba.
Végül is, Tószeg határától nem messze, a hobbik környékén (egy már ismert) leágazásnál álltam meg, és csodáltam a menetközben egyre szebb szupercellát, melyre ekkor már biztosabban illett ez az elnevezés. Falfelhőcske:

Messzebbről is érdemes megnézni a cellát:

Valamint a zivatar felém közeledő részét is:

Mit ne mondjak, nagyon tetszett a látvány, most már érdemes rápillantani panorámafotóként is, hogy teljes legyen a kép:

A fotó bal alsó részén, már egy újabb cella kopogtat, és várja a belépési engedélyt, amit nagy duzzogva "meg is adtam" neki.
Ez a cella ekkor így nézett ki:

Úgy döntöttem, hogy ezt a zivatarkezdeményt már Tószeg másik határából (ezzel is kissé felgyorsítva a testközelbe kerülést, és a bizalmi viszony kialakítását), bejáratott villámfotózós helyemről veszem célba. Ekkor tehát már erősen kezdett estébe nyúlni a dolog, de még azért közel sem volt teljes sötét. Pontosan abba az érzékeny időintervallumba kerültem, mikor a felhőkről már nehéz jó képeket készíteni, a villámokat pedig még nehéz elcsípni. De a próbálkozásoknak egyszer csak meglett az eredménye:

Egyre jobban sötétedett, és nagyon tetszett a sejtelmes égbolt magam előtt:

Vártam most már, hogy mind jobban beesteledjen, és közben folyamatosan vadásztam a villámokra.

Ez nem gömbvillám volt, csak itt leginkább ahhoz hasonlít:

Az É-ÉNY-i égbolt fotózása közben néha azért rápillantottam a DNY-i területekre is, ahonnan az utánpótlást vártam, és néha elég szép képződményeket láttam arra is.

Még néhány villámfotó, aztán zárul Neo mókatára, de ha tetszett nemsokára újravár majd Tercsi, Fercsi, Kata Klára...
Idén remélhetőleg lesz még néhány helyzet (ennél talán jobb is), amikor érdemes lesz kattogtatni a fotómasinát:

Összességében egy éppen kialakuló, még gyengécske szupercella és egy szintén elég gyengécske villámtevékenységgel tarkított újabb zivatar megfigyelése okozott (számomra legalább is), nem is olyan gyengécske élményt a szombati napon. :)

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu