Zivatarrendszerek, villámárvizek

szupercella.hu képe
Fokozat: 

Érvényes:
2015. 08. 16. 09:00-2015. 08. 17. 08:00

Összefoglalás:

Reggeli, délelőtti zivatarrendszert követően  főként a délutáni és esti óráktól ismét aktív zivatartevékenység indul meg az ország területén (főként a Tiszától nyugatra). A viharok által okozott fő veszélyforrás a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék (akár 40-50 mm felett), kisebb eséllyel heves szélvihar (> 90 km/h, légzuhatagok) és jégeső (~2 cm) lehet. Az esti órákban jó esély mutatkozik egy nagyobb skálájú zivatarzóna (MKR) kialakulására, mely délről észak, északnyugati irányba vonul végig az országon (keleti területeket kevésbé érintve).

Részletezve:

Hazánk időjárását egyre inkább a tőlünk nyugatra elhelyezkedő hosszúhullámú teknő és az annak előterében húzódó MNSZ alakítja (az ország felett alacsonyabb szinteken egy gyenge ciklonális mezővel). A teknőhöz kapcsolódóan a következő 24 órában még jelentősebb hidegadvekció nem várható, ám a középszintű pozitív örvényességi mezők, markáns nedvesség konvergenciák, szállítószalag és a nappali besugárzás hatására felhalmozodó labilitás (ECMWF 1000-1300 J/kg ; GFS 500-800 J/kg SBCAPE) az egyre kedvezőbb 0-3 km-es nedvességi viszonyokkal karöltve kedvező feltételeket teremt akár emelt, akár felszíni eredetű konvekció kialakulásához. A jelentősebb szélnyírási mezőt okozó jet streak csak megközelti térségünket, ezért a várható 0-6 km-es nyírás a szupercellák kialakulását támogató értékek határán mozognak (12,5 m/s körül) majd. Azonban a mérsékelten kedvező 0-3 km-es helikalitás ( 150 m2/s2) nagyobb labilitással és lokálisan erősebb szélnyírással (akár alacsonyabb szintről táplálkozva) marginális jelleggel létrehozhat középszintű mezociklont. Ugyanakkor a multicellás konvekció lesz a domináns, mely egyaránt alkothat klasztereket ill. vonalas szerkezetet. Ezen mezoléptékű konvektív rendszerek fő veszélyforrása a már nagyobb területeket is érintő felhőszakadás (40 mm körüli kihullható víz) lesz, mely lokálisan akár komolyabb villámárvizes helyzetek kialakulásához is vezethet. A zivatartevékenység várhatóan az éjszakai órákban is folytatódik majd.

Veszélyforrás:

  • Felhőszakadás: a magas kihullható víz (~40 mm) kedvező feltételeket teremt komolyabb felhőszakadások kialakulásához. Helyenként rövid idő alatt lehulló 40-50 mm körüli vagy afeletti hozamok (MKR esetén) megfelelő terepviszonyok esetén villámárvizeket idézhetnek elő.
  • Jég/szélvihar:  A 20 C° környéki ill. afeletti harmatpont-depresszió értékek és a 800-1000 J/kg-os DCAPE heves  szélviharok  (>90 km/h ; légzuhatagok) kialakulását is támogatják. A kedvezőbb labilitással rendelkező területeken (déli és középső országrész) ~ 2 cm körüli jégátmerők is előfordulhatnak.
  • Tornádó:  mezociklonális tornádók kialakulásához a körülmények nem optimálisak.

Megjegyzés: Az időjárás a változtatás jogát fenntartja.

Írta: Devilstorm

We issued Cat. 1 for excessive precipitation (locally >50 mm) with flash-floods, damaging wind gusts (> 90 km/h) and hail (~2 cm). A marginal supercell cannot be ruled out.

Érvényesség vége: 
2015, augusztus 17 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu