Villámárvizek, felhőszakadások, nem-mezociklonális légörvények

szupercella.hu képe
Fokozat: 

Összegzés:

Hazánk időjárását egy gyengülő magassági hidegörvény határozza meg, mely középpontjával hazánktól délre vonul majd el, és teremt továbbra is alkalmas feltételeket záporok, zivatarok kialakulásához. Az örvényhez alacsony szinten az egész országban konvergens áramlási mező tartozik, ezen belül is egy markánsabb konvergenciazóna megjelenésével is számolnak a modellek, amely a nap nagy részében alig változtat helyzetén, inkább csak esti órákban mozdul határozottabban el keleti irányba. Ez a makroszinoptikus helyzet az alsó szintek kifejezett labilitásával alkalmat teremt nem-mezociklonális tubák, esetleg gyenge tornádók képződéséhez. Valamint egy meleg, nedves szállítószalag szintén tartós fennállásának, illetve a  zivatarok lassú mozgásának köszönhetően jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás, ami megfelelő terepviszonyok mellett komolyabb villámárvizeket okozhat. Összességében ez utóbbi tényező miatt az 1-es fokozat kiadása indokolt.
 
Részletezve:

A következő 36 órában a felettünk elhelyezkedő hidegcsepp lassan araszolgat kelet, északkelet felé (súrolva keleti határainkat), majd a nap második felében némiképp stabilizálódik a helyzete. Az örvényközpont közeledtével a csütörtöki napon még jelentős 0-6 km-es szélnyírási viszonyokat eredményező jet gyengül és távolodik, melynek hatására jellemzően mono ill. multicellás zivatarok kialakulása várható. Illetve a cellák gyakorta beágyazott formában jelennek majd meg. 850 hPa-on a Fekete-tenger irányából kiépülő szállítószalag egyik ága érintheti ÉK-i, É-i területeinket, sőt délnyugat felé akár mélyebbre is lenyúlhat, s ennek területén megnő a pszeudo ekvipotenciális hőmérséklet. Az  MNSZ fejlettségét,helyzetét illetően azonban némi bizonytalanság merül fel a változó modell kimeneteket vizsgálva. Kifejezettebb szcenárió esetében kisebb zivatarrenszerek is kialakulhatnak.

A talajon munkálkodó sekély ciklonális mezővel összefüggésben egy tartós és markáns nedvességkonvergencia is kiépül, amelynek tengelye folyamatosan eltérő irányultságot mutat ugyan, de az Alföld közepén végig kifejezettnek mutatkozik. Így elsősorban ezeken a területeken, de akár máshol is esély mutatkozik nem-mezociklonális tubák, esetleg gyenge tornádók kialakulására. Ezt támogatja, az alsó szinteken megjelenő magas CAPE és 0-2 km-es hőmérsékleti gradiens, valamint az alacsony LCL szint. Bizonytalansági tényező ugyanakkor, hogy a GFS által mutatott magas labilitás mennyire fog tudni megvalósulni (sbCAPE 500-1000 J/kg között), hiszen várhatóan a napsütésnek nem sok beleszólása lesz a konvektív folyamatokba a rengeteg felhő miatt: zömmel (MNSZ által megtámogatott) emelt konvekció várható. Ez a tényező, valamint az ECM visszafogottabb CAPE értékei a nem-mezociklonális örvények ellen dolgozhatnak. Habár az MNSZ és a  konvergencia zóna/zónák pontos elhelyezkedését illetően sem igazán ért egyet a két nagy globál-modell, várhatóan az ország jelentős területén jelentős mennyiségű csapadék várható (kihullható vízmennyiség 32-36 mm), és a lassú cellaáthelyeződésnek valamint az szállítószalag folyamatos támogatásának köszönhetően, ez megfelelő terepviszonyok mellett akár komolyabb villámárvizet is okozhat. 

Veszélyforrások:

- Felhőszakadások: A rendkívül lassú cellaáthelyeződés (~ 4km/h főként a keleti országrészben), légoszlopból kihullható magas víztartalom (>30 mm) és egy adott pont felett bekövetkező többszöri felhőszakadás (beágyazott zivatarok) jó néhány  helyen okozhat villámárvizet (>50 mm/3h). Lokálisan az igen komoly villámárvizek lehetőségét sem lehet kizárni, kiemelten a hegyvidékeinket és az Észak-Alföldet. Ezeken a területeken, valamint a nagyvárosaink betondzsungeleiben a lezúduló jelentős mennyiségű csapadék akár komoly gondokat is okozhatnak. Ez most az elsődleges veszélyforrás.

- Nem mezociklonális tuba, tornádó: minden tényezőt figyelembe véve kb. közepes valószínűség mellett előfordulhatnak.
 

- Szélvihar: A rendkívül nedves vertikális légprofil nem támogatja kialakulásukat, ám az esetlegesen létrejövő nem mezociklonális tornádók környezetében előfordulhatnak 90 km/h-t meghaladó értékek.

- Jég: A konvektív paraméterek nem támogatják a nagyobb jégszemek létrejöttét, így várhatóan átmérőjük 2 cm alatt marad.

Írta: Devilstorm & Neofita (Viharvadászok Egyesülete)

Summary:

Category 1 was issued for excessive precipitation  (some places  >50 mm) which may cause flash floods (mainly in the northern mountainous areas/northern area of the Great Hungarian Plain). A few non-mesocyclonic  funnel cloud and/or a tornado cannot be ruled out.

Érvényesség vége: 
2014, július 12 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu