Továbbra is villámárvízek, tubák

Storman képe
Fokozat: 
Szinoptikus helyzet, áttekintés
 
Hazánk fölött továbbra sem tartózkodik igazán karakteres időjárási képződmény: egy feloszlófélben lévő, szinte egy helyben álló melegfront, és a vele összefüggésben lévő, egyébként is gyenge, de még tovább gyengülő ciklonális mező alakítja a mai eseményeket. Ez a szcenárió továbbra is meleg, nedves, labilis levegőt hord Magyarország fölé, melynek köszönhetően elsősorban az esetleges villámárvizek jelenthetnek veszélyt (megfelelő terepviszonyok esetén), valamint nem mezociklonális tuba, vagy akár tornádó is kialakulhat.
 
 
Részletezés
 
Napközben az 1000 J/kg körül mozgó SBCAPE az 5m/s-ot nemigen meghaladó 0-6 km-es vertikális szélnyírással és a telítettséghez közeli légállapottal együtt olyan multicellás zivatarokat eredményezhet, melyekben a lassú mozgású cellák épp annyival sodródnak odébb, mint amennyivel az ellenkező irányban az újabbak fejlődnek. Ezt a képet erősíti a 0-6 km-es átlagszél és a 0-2.5 km-es szélnyírási vektorok figyelembe vétele is. A rendre ugyanazon terület fölött éretté váló cellák ismétlődő felhőszakadásai így megadhatják az esetleges villámárvizekhez a meteorológiai hátteret. A zivatartevékenység, vagy a villámlás nélküli, inkább réteges jellegű csapadékmezőbe ágyazott konvektív, záporos gócok termelődése várhatóan az éjszaka folyamán is folytatódik (ezt szépen mutatja a MUCAPE és a csapadéktérképek is), helyenként tekintélyes csapadékmennyiséget lepakolva.
A nap másik kiemelendő pontja a nem mezociklonális tubák, vagy akár tornádó kialakulása: a kvázi-stacionárius konvergencia-zóna a megfelelő hőmérsékleti, nedvességi, labilitási és örvényességi mutatókkal együtt létrehozhat effajta légörvényeket.
 
 
Veszélyforrások
  • megfelelő terepviszonyok esetén villámárvíz
  • tornádó (nem mezociklonális eredettel)
 
 
Összefoglalás
 
A szélnyírásban szegény, nedvességben és labilitásban viszont gazdagabb légállapot potenciális veszélyforrásként elsősorban villámárvizeket hordoz magában, de nem mezociklonális tuba, tornádó is létrejöhet a térségünkben húzódó, alig mozduló összeáramlási zónában.

Category 1 was issued for excessive precipitation which may cause flash floods (mainly in the mountainous areas and towns). A few non-mesocyclonic  funnel cloud and/or a tornado cannot be ruled out.

Érvényesség vége: 
2014, augusztus 8 - 07:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu