Nyárzáró hidegfront akár szupercellákkal

gbond képe
Fokozat: 

A szombati napon hazánkat délnyugat  felől egy magassági hidegörvény közelíti meg, amelyhez alacsony szinten egy gyenge hidegfront kapcsolódik. A labilitás ígéretesnek tűnik, kezdetben legfőképpen DNY-on (ECM: 1000-1700 J/kg, GFS: 1000-1200 J/kg CAPE), majd az idő előrehaladtával a labilis zóna egyre bentebb kerül az országba.
A kora délutántól kezdve már a főváros térségében, az Alföldön északi felén és az Északi-középhegység területén is megfelelő lesz a labilitás, emellett az Alpokalján, és DNY-on még kb. 15 UTC-ig megmaradnak a magas értékek.
A szélnyírás az ország nyugati 2/3-án elégséges lehet a szupercellák kialakulásáshoz (15-25 m/s). Nem kizárt, hogy már a délelőtt folyamán elindulnak az események. Akár vonalba rendeződött zivatarok (MKR) is kialakulhatnak. Ez a vonal várhatóan DNY-ÉK-i mozgású lesz. A front elhaladtával egyre csökken a nedvesség, és bár ugyan lesz labilitás a vonal után is, kicsi lesz a területi átfedés a kettő feltétel között.
Elsősorban az ÉK felé haladó "vonal" mentén, és az Alpokalján/DNY-on várható szupercellák kialakulása. Összességében előfordulhat 2 cm-t megközelítő átmérőjű jégeső a hevesebb cellák esetén. (A felhőalap csökkenésével, és az alacsonyszintű szélnyírás növekedésével van egy minimális esélye tornádónak is DNY-on.) Egyébként a heves események valószínűsége kicsi.

We issued Category 0 because of the possibilitly of supercell development.

Érvényesség vége: 
2016, szeptember 18 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu