Hullámzó front II. (befejező) rész

Fokozat: 

Valid: 2016.06.27 05:00 UTC - 2016.06.28 05:00 UTC
Érvényes: 2016.06.27 05:00 UTC - 2016.06.28 05:00 UTC
 
Áttekintés, összefoglalás
 
A tegnap érkezett hullámzó hidegfront lassan, de biztosan kelet felé halad, elsősorban az ország középső és keleti felén, majd estétől a déli részén okoz zivatarokat, amelyek a gyenge, legfeljebb közepes nyírású mezőben nagyrészt multicellák lesznek, néhány hibrid cella, esetleg marginális szupercella azonban nem zárható ki. A nagy nedvességtartalom és a nem túl gyors cella-áthelyeződés (ill. több cella egy ponton történő áthaladása) miatt fő veszélyforrás a felhőszakadás, ill. a villámárvíz lehet. Emellett jégeső, esetleg viharos szél előfordulhat. Kezdetben egy-egy nem mezociklonális tubának/tornádónak is van kevés esélye.

Részletezés, elemzés
 
Mivel a helyzet részletes elemzése tegnap (06.26.) megtörtént, és gyökeres változás azóta nem volt (szinoptikus helyzet, szélnyírás, labilitás tekintetében), így inkább csak a tegnapi naphoz képest néhány hangsúlyeltolódást és a helyzet fejlődését ismertetjük. A front a nap folyamán kelet felé mozdul, majd keddre virradó éjjel/reggel fokozatosan elhagyja az országot. Ezzel egy időben a Dunántúlon erősödik, míg az ÉK-i szélcsatornában megkezdődik az alacsonyszintű hidegadvekció (erősödik, és feltámad az ÉNY-i, ÉK-i szél), miközben a mélykonvekció az ország középén lévő összeáramlási zónára szorul vissza, és egyre inkább emelt jelleget ölt. Emellett az esti órákban a közeledő teknő hatására az ország déli felén nagyobb keterjedésű MKR is létrejöhet. A profil valamelyest nedvesebbé válik, így a középszintű kiszáradás miatti légzuhatagok, és a nagyobb méretű jég esélye csökken.
 
Veszélyforrások
 
- felhőszakadás: 40 mm-t meghaladó eső hullhat, amely a domborzat függvényében villámárvizet okozhat
- jégeső: nagyobb méretű jég (2-3 cm) esélye az elmúlt naphoz képest csökkent, de teljesen nem zárható ki
- szélvihar: viharos szél előfordulhat, de 90 km/h-t meghaladó széllökés esélye igen kicsi
- nem mezociklonális tuba/tornádó: nagyon csekély valószínűség mellett előfordulhat
 

Category 1 was issued mainly for excessive precipitation/flash flood, lesser extent large hail, damaging windgust or non-mesocyclonic funnel cloud/tornado for Eastern and Southern half of the country.

Érvényesség vége:
2016. június 28 - 07:00

Érvényesség vége: 
2016, június 28 - 07:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu