Minimális szupercella-esély nyugaton

gbond képe
Fokozat: 

Valid: 2016.06.16 06:00 UTC - 2016.06.17 06:00 UTC
Érvényes: 2016.06.16 06:00 UTC - 2016.06.17 06:00 UTC
 
Áttekintés, összefoglalás
 
Hazánk időjárását egy lassan közeledő ciklon előoldala határozza meg, amelyben egy viszonylag erős délnyugati áramlás épül fel, főleg magasabb szinteken. Ez a légtömeg labilis, ám ezzel együtt száraz is egyelőre, így előfordulhatnak ugyan heves zivatarok, de csak nagyon kevés helyen van erre esély. Ezeket a zivatarokat heves jégeső, valamint heves szélvihar kísérheti.

Részletezés, elemzés
 
A nyugat-európai teknő és a tőlünk délkeletre kiépülő gerinc között egy meglehetősen erős jet húzódik, amely elősegíti a magas szélnyírás értékek kialakulását (25-35 m/s).
A labilitás közepes-magas értékeket vesz fel (GFS: 800-2500 J/kg), amelynek maximuma a DNY-i határ közelében várható. Az ECMWF kicsit kevésbé heves forgatókönyvet vázol fel labilitás szempontjából, és szinte egyáltalán nem ad csapadékot az országon belül.
A legnagyobb kérdőjel tehát az, hogy elég nedves lesz-e a levegő ahhoz, hogy kialakuljon bármiféle zivatar is. Erre legnagyobb esély DNY-on, illetve tágabb értelemben a Balaton vonalától nyugatra van. Ha ütőképes cella ki tud alakulni, az a szélnyírás miatt nagy valószínűséggel szupercella lesz. A zivatarképződés ellen szól továbbá, hogy az esti órákig nem mutatkozik számottevő alacsonyszintű nedvességkonvergencia az említett térségben, és örvényesség-advekció sem támogatja a feláramlásokat.
Abban az esetben, ha kialakul országon belül, vagy besodródik izolált szupercella az országba, az produkálhat heves eseményt. Főleg a 2 cm feletti átmérőjű jégesőnek és a 90 km/h feletti szélviharnak van esélye.
 
Veszélyforrások
 
- jégeső: izolált cellák esetén előfordulhat 2 cm-t meghaladó átmérőjű jégeső
- szélvihar: lehetséges 90 km/h-t megközelítő, illetve azt meghaladó széllökés
 
Megjegyzés
 
Az előrejelzés bizonytalansága igen nagy, hiszen a két globál-modell eltérő kimenetei miatt kétséges, hogy érdemi konvekció alakul ki. Minden esetre ennek figyelembe vételével, egy esetleges elmulasztott esemény elkerülése érdekében 0-ás előrejelzés lett kiadva.
 
Készítette: Bondor "GBond" Gyula
/Viharvadászok Egyesülete/

We issued Category 0 because of the possibilitly of severe hail and severe wind gusts. On the most southwestern/western part of the country, supercells may form (with very low probability). The uncertainty of this forecast is high.

Érvényesség vége: 
2016, június 17 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu