Hullámzó hidegfront említésre méltó szupercella eséllyel

gbond képe
Fokozat: 
Országunk környezetében egy lassan mozgó, hullámzó hidegfront tartózkodik. Ez a front a tegnap délutáni, kisebb mértékű alacsonyszintű előretörését követően ma kicsit visszahullámzik, ezért továbbra is labilis marad felettünk a légkör, de a tegnapinál már magasabb nedvességtartalom áll rendelkezésre, ami jobban elősegíti a zivatarok kialakulását.
Ma az 850 hPa-os szinten a tegnapinál még magasabb ekvipotenciális hőmérsékletű levegő ér el minket D-DK felől. A labilitás nagysága eléri a 300-1000 J/kg-ot, ennek magasabb értékei a határ közelében, illetve ÉK-en léphetnek fel a GFS ill. ECMWF modell szerint. Az ország nagy részén kialakulhatnak záporok-zivatarok, utóbbiak főként az Alföldön és az Északi-középhegységben, amelyek közül 1-2 akár szupercellává is fejlődhet. Erre van némi esély, hiszen a 0-6 km-es szélnyírás az ország északi felén meghaladja a 15 m/s-ot. Valamennyi középszintű örvényesség-advekció is rendelkezésre áll, ami elősegíti a feláramlások megindulását, viszont határozottnak mondható alacsonyszintű konvergencia hiányzik.
Kérdés a zivatarok összmennyisége, hiszen a GFS és az ECMWF meglehetősen eltérő képet fest le e tekintetben, utóbbi szárazabb szcenáriót ad, mindössze egy-két gyenge csapadéktömbbel. A reggeli, aktuális eseményeket látva viszont a GFS forgatókönyve valamivel esélyesebbnek tűnik.
Mindenesetre, a heves események valószínűsége kicsi, a bizonytalansági faktor nagy, ezért egy felkiáltójel szintű előrejelzés került csak kiadásra.

There is a slight chance that some supercells/marginal supercells can develop in the northern and central part of Hungary, but the uncertainty is high due to different model outputs.

Érvényesség vége: 
2016, április 8 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu