Hidegcsepp további felhőszakadással esetleg „nm” tubákkal

Fokozat: 

Érvényes: 2015.08.03. 04:00 UTC - 2015.08.04. 05:00 UTC
Valid: 2015.08.03. 04:00 UTC - 2015.08.04. 05:00 UTC
 
Összegzés:
 
Egy gyengülő és lassan mozgó magassági hidegcsepp alakítja időjárásunkat. A légörvény középpontja az ország északi határvidékén halad. A viszonylag nagy nedvességtartalom és a lassú cellaáthelyeződés miatt továbbra is a fő veszélyforrás a felhőszakadás marad. A nem túl határozott talaj-közeli konvergencia mezők és az alsó szinteken is jelentkező nagy vertikális hőmérsékleti gradiens a markáns örvényesség jelenlétében néhány tornyos gomoly (Cu cong), illetve Cb esetén elegendő lehet nem mezociklonhoz kötődő felhőtölcsér, esetleg gyengébb tornádó (EFO, EF1) kialakításához. Minderre a legkevésbé divergens területeken (kiemelten Dunántúl+ Északi-középhegység és Észak-Alföld) van némi esély.

Részletezve:
 
Az örvény (ill. mielőtt lefűződött a teknő) peremén jellemző erős áramlási mező - amely tegnap még jelen volt - fokozatosan kiszorult térségünkből (a 0-6-os nyírás egyre inkább 10-11 m/s alá csökken), emiatt a monocellák mellett inkább gyengén szerveződő multicellákra van esély (legfeljebb egy-egy marginális szupercella jöhet létre az is egyre inkább a horizontális szélnyírásból táplálkozva). Az egyre kisebb cellaáthelyeződési sebesség szintén növeli a felhőszakadás esélyét. Ezt támogatja a hidegcseppet körülölelő MNSZ is helyenként 40 mm körüli kihullható vízzel. Este illetve éjjel a zivatarok csoporttá, lassan mozgó rendszerré (MKR) állhatnak össze, amely továbbra is több helyen okozhat nagy mennyiségű csapadékot. Összességében a vasárnapi helyzethez képest kevesebb helyen valószínű zivatar.
 
 
Veszélyforrás:
 
Felhőszakadás: vasárnaphoz hasonlóan a legfőbb veszélyforrás a rövid idő alatt lezúduló helyenként akár 30-50 mm-t elérő, néhol esetleg ezt is meghaladó csapadékmennyiség, amely a domb- és hegyvidéki területeken villámárvizeket okozhat
 
Nem mezociklonális tuba/tornádó: a helyzet az átlagosnál kedvezőbb, így helyenként előfordulhat „nm tuba” esetleg „nm tornádó (legfeljebb EFO, EF1 kategóriában) 
 
Jégeső/Szélvihar: nagy jégnek (> 2 cm) és a 90 km/h körüli széllökésnek is igen kicsi az esélye
 
Summary:
Category 0 was issued for excessive precipitation and low to moderate chance of non-mesocyclonic funnel cloud (or a weak tornado is not ruled out).

Érvényesség vége: 
2015, augusztus 4 - 07:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu