Kis eséllyel további szupercellás konvekció

szupercella.hu képe
Fokozat: 

Kiadva: 2015. 05. 14. 6:00
Érvényes: 2015. 05. 14. 7:00 - 2015. 05. 14. 21:00

Összefoglalva:

Országunk időjárását továbbra is a felettünk hullámzó NY-K-i tengelyű hosszan elnyúló frontálzóna alakítja, amely a nap folyamán elhagyja térségünket. Az éjszakai kiterjedt konvektív eseményeket követően továbbra is jó esély mutatkozik szupercellás zivatarok kialakulására (Alföld -ÉK- és DNY-i határszél), bár azok hevessége jelentős bizonytalanságot hordoz magában, ezért 0-ás fokozatú konvektív előrejelzés kiadása indokolt.

 

Részletezve:

 

Az éjszakai zivatartevékenységért felelős troposzférikus impulzus (500 hPa-on további mérsékelt hidegadvekcióval főként az Észak-Alföld felett), megfűszerezve közepesen erős geosztrófikus örvényességi advekcióval, lokálisan jelentős jet divergenciával és alacsony szintű nedvességkonvergenciával továbbra is jelentős mértékben támogatja a feláramlásokat a nap folyamán (kiemelten a Ny-DNY-i határvidék és az Alföld területén). A bizonytalanság fókuszpontja elsősorban a termodinamikai körülményekben keresendők, hiszen az éjjeli, hajnali rendszerből visszamaradó „konvektív-törmelék” jócskán korlátozhatja a felhalmozódó hasznosítható konvektív potenciális energiát (ECMWF: 200-700 J/kg, GFS: 500-1000 J/kg,  déli határvidéken a magasabb értékekkel) ill. az alacsonyszintű konvergencia mezők elhelyezkedését, ami végső soron az események helyét, kimenetelét és hevességét befolyásolhatja.

Amennyiben realizálódnak a fent említett labilitási viszonyok a még mérsékelten kedvező ekv. pot. hőmérsékletű levegővel (850 hPa-on), átfedésben a kedvező háttéremelési és szélnyírási (15-20 m/s-os 0-6 km-es és ~ 14 m/s 0-3 km-es szélnyírás; lokálisan jelentősebb ~100-200 m2/s2 0-3 km-es SRH) viszonyokkal úgy jó eséllyel akár (izolált) szupercella is kialakulhat az fent említett területeken. A jelentéktelen 0-1 km-es SRH, szélnyírás és viszonylag magas LCL (1200-1500 m) szint jelentősen korlátozza a mezociklonális tornádók kialakulásának esélyét.

A front átvonulását gyors légköri stabilizáció követi.

 

Veszélyforrások:

Kedvező feltételek együttállása esetén (nagyobb CAPE) a szupercellákat kis valószínűség mellett akár heves esemény is kísérheti, melyek a következők lehetnek:

 

  • Jégeső: 2 cm körüli jégátmérő (jellemzően inkább alatta)

  • Szélvihar: 90 km/h-t megközelítő széllökések

  • Felhőszakadás: a gyors cellaáthelyeződésnek (~15 m/s) köszönhetően a villámárvizek kockázata elenyésző (nem túl jelentős kihullható víz és keverési arány)

  • Mezociklonális tornádó: kedvezőtlen körülményeknek köszönhetően a kialakulásuk esélye elhanyagolható

 

Megj.: A DNY-i és D-i országrészben esetlegesen kialakuló cellák még érett állapotuk előtt kisodródhatnak az országból. Az eltérő modell kimenetek (ECMWF csak a déli határszél közelében számol érdemleges labilitással ellenben a GFS-sel) miatt a helyzet nagy bizonytalanságot hordoz magában.

Készítette:
Devilstorm

Érvényesség vége: 
2015, május 14 - 21:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu