Nappali semmi - esti villámparádé, MKR, peremfelhő 2015.08.16-án

blogisztan képe
Augusztus 16-án nem kis reményekkel keltem, az előző napi GFS-futások ígéretes helyzetet vázoltak fel, ráadásul tágabb térségem (főváros környéke) is jónak tűnt - szép izolált cellák és egy később összeálló MKR is benne volt a pakliban.
Vasárnap reggel felébredve egyik első tevékenységem természetesen az aktuális modellfutások átnézése volt - mit ne mondjak, erősen lelombozott, amit láttam. Szélnyírás jelentősen csökkentve, de sajnos emellett a labilitás még jelentősebb veszteségeket szenvedett az előrejelzési térképeken (közben azért az előző este felépülő MKR átment felettünk - de szépen átaludtam). Ezek után az erős elkámpicsorodás és a remény szellemének harca zajlott bennem, de mikor délután 4-öt ütött a vekker, és kb. semmilyen konvektív esemény nem történt Magyarország légterében, tényleg kezdett erőt venni rajtam a ború, míg odakinn gyűlt a felhőtlen derű. Hamarosan meg is érkezett a válasz a semmi okaira egy friss budapesti felszállás formájában: CIN 2015.08.16.
 
Így hát várható volt, hogy sötétedés előtt nem kapunk nem hogy szupercellát, de egy “általános” zivatart sem. A megfigyeléshez / dokumentáláshoz szükséges fényképező, állvány, kütyük már a táskában voltak, jómagam tűkön ültem, és a szürkület beálltakor (már a radar is jelzett némi aktivitást dél felől) elindultam a kényszer-“vadász” terepre, vagyis a zuglói patakpartra, ahonnan valamit azért látni. Eltelt 1-2 óra, közben középmagas cumulosok kezdtek lassú táncba - majd úgy 22 óra után (amikor már lassan feladtam, másnap mégiscsak munka van) egy igen gyönge fuvallat jelezte, hogy talán valami közeleg. S valóban: déli irányban megvillant az ég - akármilyen távol is volt, legalább a hőségtől való megváltás ígérete érkezett odafentről, párhuzamosan eme érzéssel vigyorogások közepette hangoltam fényképezőm - nem hiába!
 
Először távoli villámok sorozatát sikerült megfigyelni, s ezeket, vagy a villámok által megvilágított eget lefényképezni. De még mindig hiányzott valami - a zivatarok struktúrájából szinte semmit nem láttam, s igen távol is voltak még tőlem. 
A képződés, a délebbre / nyugatabbra tobzódó zivatarok gust frontja és az érkező front egyik hulláma aztán beindította a légkört, és hirtelen zivatarok gyűrűje közt találtam magam, beindultak a lecsapó villámok rendesen. Bár nem voltak igazán közel, a látvány azért kárpótolt, egy igen masszív “szárú” lecsapót is sikerült elkapni, illetve villámfotózás tekintetében gyakorlatlanként sikerült pár olyan kisülést elkapni, ami igen kedvemre való volt.

 

23 óra után igazán az események közepén kezdtem érezni magam - valójában a Buda felé kóricáló cella felhőzetét és a dél felé elterülő MKR-féleséget sikerült, megpillantani, ami azért nem gyenge villámparádét produkált. Egy apró mező közepén azért néha eszembe jutott, hogy itt baj is lehet… de muszáj volt nézni, ameddig csak lehet, s nem zúdul rám az özönvíz.


A leáramlás előtt villámfényben meg is pillantottam valamit - igen, afféle angol szaknyelvben “lowering”-ként értelmezhető struktúra volt, alighanem peremfelhő (nem kiáltok falfelhőt), ami igazán a képek feldolgozása után adta ki önnön jellegét. Csatoltam átvonulásáról pár képet, még ha oly sokat nem is lehet belőle kivenni, azért emelt konvekciós zivatarcellának nem volt ez rossz :)


Mindeközben két viharvadász csapat is terepen volt, a Zsuzzs, Mici, Lász, Witch alkotta csapat egy igen látványos, LP szupercellákra jellemző struktúrát is megörökítet Diósd környékén - ezúttal is gratulálok Nekik, hiszen egy majd egésznapos, kalandos akció végén pár percig talán Hazánk egyik legszebb celláját sikerült megfigyelniük: LP-gyanús égi szerkezet 2015.08.16-án

A végén (úgy éjfél körül) aztán megérkezett a várva várt hideg légtest, plusz jókora csapadék - percek alatt szétáztam, de természetesen mosolyogtam hozzá (a fényképezőm viszont nem szerette annyira). A helyzet pikantériája, hogy ezutóbbi jelenség 20 órán belül megismétlődött - igaz, nem a belvárosi villámárvizet kaptam a nyakamba, csak egy "kis" 16. kerületi burst-öt, de ott is volt mit megfigyelni ("lowering") - de ez egy újabb beszámoló tárgya lesz. Képek csatolva, a beszámoló eseményeinek sorrendjében lettek feltöltve.

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 2 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu