Lokálisan villámárvizek

devilstorm21 képe
Fokozat: 

Érvényes: 2017. 05. 24. 08:00

Összefoglalva:

Napközben nagy területen várható lassú áthelyeződési sebességgel rendelkező multicellás zivatarok kialakulása, melyek fő veszélyforrása a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék lesz. Ez utóbbi, megfelelő terepviszonyok fennállása esetén a villámárvizek kockázatát hordozza magában, így egy 1-es fokozatú konvektív előrejelzés kiadása indokolt.

Részletezve:

Hazánk egy nyugat-európai gerinc és egy közeledő rövidhullámú teknő közé ékelődve helyezkedik el, mely bár dinamikailag kevésbé hordoz magában potenciált, de a helyi nedvességkonvergenciák és a már kialakult zivatarok/záporok által triggerelt határfelületek (ZHL) mentén, kedvező emelési viszonyok alakulhatnak ki (hegységeinkben extra adalékként az orografikus tényezőt emelhetjük még ki). Továbbá pozitív képet festenek a termodinamikai körülmények is, hiszen némi modell inkonzisztenciától eltekintve az ország egy jelentős részén 1000 J/kg-os SBCAPE (néhány helyen ennél magasabb) kedvező TI és LI értékekkel párosul (elegendő  0-3 km-es RH). A gyenge vertikális szélnyírásnak köszönhetően a zivatarok jellemzően gyenge evolúciós multicellákként (klasztereket alkotva) viselkednek majd, melyek egy-egy nedvességkonvergencia tengelyén ideiglenesen vonalas struktúrát is felvehetnek. A zivatarok az éjszakába nyúlóan is aktívak maradhatnak a közeledő peremháborgásnak köszönhetően, melynek csúcspontja várhatóan a szerdai nap folyamán következik majd be.

Veszélyforrás:

  • Felhőszakadás: A lassú cellamozgás és az adott pont felett újra termelődő cellák lokálisan villámárvizet okozhatnak.
  • Nem-mezociklonális örvények: a paraméterek nem éppen egy acélos helyzetet vázolnak fel, de egy-két helyen ahol tartósabb nedvességkonvergencia épül ki, kialakulásukat nem lehet kizárni.
  • Jég, szélvihar: Csak egy-egy erősebb cellában közelítheti meg a heves kategóriát az adott kísérőjelenség.

Category 1 has been issued due to expected slow-propagating multicell or pulse-type storms with the threat of flash floods. The storms can develop almost everywhere (but main focal point of the event is the western area of the Tisza River).

Érvényesség vége: 
2017, május 24 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu