Hidegfront bizonytalan heves eseményekkel

gbond képe
Fokozat: 

Áttekintés, összefoglalás


Hazánkat északról egy hidegfront érinti, melynek hatására a hőség után pár fokkal hidegebb levegő áramlik fölénk, és a zivatarok esélye is megnövekszik. Zivatarok szinte az ország bármely pontja felett kialakulhatnak, és szupercellákat sem lehet kizárni, bár ezt a lehetőséget nem minden modell támogatja. Heves események kialakulása szempontjából is igen bizonytalan képet fest a mai helyzet, legnagyobb eséllye a szélviharnak van és egy-egy nagyobb zivatarrendszerben villámárvíz is megjelenhet.Részletezés, elemzésHazánkat egy hullámzó frontrendszer súrolja északról, amely inkább hidegfronti jelleget vesz fel, és kicsit délebbre húzódik a vasárnapi napon. Ezzel együtt egy sekély ciklon is megjelenik talajközelbena  Kárpát-medence felett.
A labilitás 1000 J/kg környékén tetőzik a GFS modell szerint a Duna vonalában (futásról futásra csökkenő értéket adott), míg az ECMWF szerint a Tiszántúl nagy része igencsak labilis lesz (néhol 2000 J/kg felett), de a Duna-Tisza közén, illetve a Duna vonala környezetében is felléphetnek 1200 J/kg körüli értékek.
A szélnyírásról is meglehetősen bizonytalan és eltérő képet ad a két globál modell. Az ECMWF nem is ad 15 m/s-os értékeket az országunk felett, míg a GFS bőkezűbben bánik a szélnyírással, tehát a délután második felétől a Dunánúlon és az Alföld északi majd középső részén is megnöveli az értékeit a kritikus 15 m/s fölé.
A délután folyamán egy konvergens terület alakul ki a Duna környezetében, ami estefelé Duna-Tisza közére húzódik - ez triggerelhet akár izolált cellákat is.
A Dunántúlon nagyobb eséllyel alakulnak ki zivatarok, már kora délután, viszont korántsem biztos, hogy ezek heves eseményt fognak produkálni a kisebb labilitás okán. Ezen területen a zivatarok MKR-be is szerveződhetnek. Kisebb eséllyel a Tiszántúlon is kialakulhatnak elszórtan zivatarok, de ezek várhatóan hevesebbek lesznek. 
A kihullható vízmennyiség magas értékei (38-40 mm) villámárvíz kialakulását is valószínűsítik, főleg a hegyvidéki területeken. Az Aldöldön kialakult izolált cellák, illetve az MKR-ek produkálhatnak heves kifutószeleket is. 
Összegezve, elég kaotikus képet adnak a modellek zivatarok kialakulása és azok hevessége szempontjából. Mindenesetre, az is lehet, hogy egy gyengébb forgatókönyv jön be, szupercellák nélkül és maximum egy-két heves eseménnyel.

Veszélyforrások:- szélvihar: izolált zivatarcellák és hevesebb MKR-ek környezetében a széllökések elérhetik a 90-100 km/h-t 

- villámárvíz: a magas kihullható vízmennyiség és az orografikus tényezők kombinációja eredményezheti (Északi-középhegység)

- jégeső: a jégszemek mérete elérheti a 2 cm-tKészítette: Bondor "GBond" Gyula

/Viharvadászok Egyesülete/

We issued Category 1 mainly because of the possibilitly of severe wind gusts (90-100 km/h) and hail (diameter: about 2 cm). On the northern part of the country, excessive rainfall with flash floods can not be ruled out either.

Érvényesség vége: 
2017, augusztus 7 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu