Hidegcsepp némi nem-mezociklonális tornádó eséllyel

gbond képe
Fokozat: 

A tegnap átvonult hidegfronthoz köthetően a mai napon a magasban egy hidegcsepp húzódik országunk fölé. Ennek hatására a légkör mérsékelten labilizálódik, főleg az ország keleti részén, így zivatarok kialakulása várható az említett területeken. A nedvesség nem jelent hátráltató tényezőt. Mindezek mellett heves esemény nem várható, hiszen a szélnyírás pont ezeken a tájakon veszi fel a legalacsonyabb értékeket, valamint a szupercellához szükséges átfedés a labilitással nem lesz meg. Optimális esetben maximum marginális szupercella jöhet létre, főleg a Duna-Tisza köze északi részén.
Jégeső kialakulhat, de várhatóan a maximális jégátmérő nem éri el a 2 cm-t.
Fontos tényező, hogy egy viszonylag tartós konvergencia épül ki hozzávetőlegesen a Mátra-Békéscsaba vonalon. Ennek a vonalnak pár 10 km-es környezetében előfordulhat nem-mezociklonális tornádó, ugyanis az alacsonyszintű labilitás és hőmérséklet-gradiens  egyaránt magas értékeket vesz fel ebben a sávban is (illetve ettől keletre). Bár a cellák áthelyeződési sebessége szinte párhuzamos a konvergenciavonallal - a relatíve alacsony kihullható vízmennyiség miatt (maximum 20-22 mm) a villámárvíznek kicsi az esélye.

Érvényesség vége: 
2017, június 18 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu