Heves események lehetősége főleg a nyugati országrészben

gbond képe
Fokozat: 

Valid: 2015.05.19 06:00 UTC - 2014.05.20 06:00 UTC
Érvényes: 2015.05.19 06:00 UTC - 2014.05.20 06:00 UTC
 
Áttekintés
 
Időjárásunkat az elkövetkezendő pár napban egy hullámzó frontrendszer határozza meg, ami egy Északi-tengeri ciklonhoz kapcsolódik. A front lassan araszol kelet felé, előtte délnyugat felől meleg és nedves levegő érkezik fölénk, ami a légkör labilizálódását eredményezi. Zivatarok kedden nap közben még viszonylag kevés helyen várhatóak, főleg a nyugati-északnyugati országrészben, ahol egy-két szupercella is besodródhat az Alpokaljára Ausztria felől, illetve kisebb eséllyel az országon belül ÉNY-on is kialakulhat. Estefelé már többfelé előfordulhat zivatar, de azok várhatóan már kevésbé lesznek hevesek.
 
Részletezés
 
A labilitás maximuma a GFS szerint 500 és 1200 J/kg között lesz, ennek csúcsértéke országon kívül található (az ECMWF viszont 1000 J/kg alatti értékeket mutat). A szélnyírás az Alpokalján és a Kisalföld egyes részein megközelíti, illetve meghaladja a 15 m/s-ot. Szinte borítékolható, hogy a konvekció az osztrák hegyvidék felett kezdődik majd el, a kérdés az, hogy a keletkezés mennyire terjed az ország fölé, és a már kialakult szupercellák mennyire sodródnak be hozzánk (ezek valószínűleg K-ÉK felé vonulnak majd).
A 0-3 km-es helikalitás elég magas értéket ér el a határ közelében (500 m2/s2 körüli érékek), ami arra enged következtetni, hogy az ország ÉNY-i részén a besodródó cellák elég sokáig megmaradhatnak, akár a Kisalföld északi részéig is elérhetnek. A délután folyamán, estefelé talajszinten ugyan kicsit előresiet a hidegfront, de 850 hPa-on tovább folytatódik a melegadvekció, ami az emelt konvekciót támogathatja. Továbbá ÉNY-on egy nedvesség-konvergencia is húzódik a talajfronthoz kapcsolódóan, ami ugyancsak egy segítő tényező, és ugyanez mondható el a magasban (300 hPa) uralkodó divergens áramlásról.
Az említett területen kívül este és az éjszaka első felében egyre többfelé alakulhat ki zivatar, de ezekből heves esemény nem várható.
Heves jégeső legnagyobb eséllyel az alpokaljai szupercellákban fordulhat elő 2 cm körüli jégmérettel. A szupercellák környezetében mezociklonális tornádót sem lehet kizárni, ugyanis némi 0-1 km-es helikalitás (~125 m2/s2) mellett alacsony felhőalap várható, bár a legnagyobb valószínűsége ennek a határ túloldalán van. Heves szélvihar is előfordulhat a DNY-on kialakult (ott főleg már multicellás) zivatarokból, erre utalnak a magas dThetaE és DCAPE értékek.
 
Veszélyforrások

  • jégeső: a jégszemek mérete elérheti a 2-3 cm-t izolált szupercella esetén, egyébként 2 cm alatt valószínű.
  • tornádó: az Alpokalján a szupercellák produkálhatnak mezociklonális tornádót kis eséllyel
  • szélvihar: a DNY-i országrészben előfordulhat 90 km/h-át meghaladó széllökés

 
Megjegyzés
 
A bizonytalanságot a szupercellák besodródásának mértéke határozza meg, és mennyire gyengülnek el országhatáron belül. A másik bizonytalansági tényező a labilitás mértéke. A heves események az ország kis területét érinthetik. Ezek miatt egy gyenge 1-es fokozatott tartottam indokoltnak.
 
Készítette: Bondor "GBond" Gyula

Category 1 was issued mainly for supercells may produce severe hail and/or tornado. Some thunderstorms may produce severe wind gusts.

Érvényesség vége: 
2015, május 20 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu