Keleten további felhőszakadások

devilstorm21 képe
Fokozat: 

Érvényes: 2016.05.30. 08:00 UTC - 2016.05.31. 08:00 UTC
Valid: 2016.05.30. 08:00 UTC - 2016.05.31. 08:00 UTC

Összefoglalás:

Hazánk időjárását továbbra is a tegnap érkezett "hidegfront" határozza meg. Az éjszaka folyamán kialakult multicellás zivatarok egyre inkább az ország keleti részére korlátozódnak, itt okozva a heves kategoria határán billegő kísérőjelenségeket (90 km/h körüli széllökések és akár 2 -3 cm átmérőjű jégszemek).  Ám az elsődleges veszélyforrás a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék lesz, mely villámárvizek kockázatát hordozza magában. A fentiek fényében így egy 1-es kategória került kiadásra.

Részletezve:

A tőlünk nyugatra formálódó középtroposzférikus hidegörvényhez a felszínen egy retrográd mozgású ciklon kapcsolódik, melynek "hidegfrontja" a tegnap esti órákban érte el hazánk területét. A front kelet, északkelet felé helyeződve (MNSZ is) fokozatosan veszít dinamikájából és annak dk-i nyúlványa el is hal. Azonban az örvény közelségéből adódó némi pozitív örvényességi advekció a magassági divergenciával (250 és 300 hPa; főként a Dunától keletre) és a felszíni nedvességkonvergenciákkal párosulva már elegendő triggert biztosít a zivatarképződéshez. Termodinamikai szempontból a legkedvezőbb körülmények a Dunától keletre várhatóak, ahol a SBCAPE értékek az 1500-2000 J/kg-ot is elérik (kedvező TI, BLI és 18-20 °C Td2m értékekkel fűszerezve), mely a fent említett kényszerhatások és az 5-10 m/s közötti 0-6 km-es szélnyírásnak köszönhetően multicellás zivatarok (jellemzően inkább klaszterek, esetleg gyenge evolúciós MKR) kialakulását eredményezi. E cellák/cellacsoportosulások fő veszélyforrása a hirtelen lezuduló nagy mennyiségű csapadék lesz (30-36 mm kihullható víz), mely megfelelő terepviszonyok esetén villámárvizek kialakulásához vezethet. Az környezeti paraméterek egy másik fontos tényezője a nyugatról érkező kiszáradás (700 hPa-on), mely egyrészt az ország egy jelentős részére már nyugodtabb időt hoz, ám beszivárogva a labilis és nedvesebb zónába akár egy-egy légzuhatag létrejöttét is erdményezheti.

Veszélyforrások:

  • Villámárvíz: Felhőszakadásokat lokálisan villámárvizek is kísérhetik, főként az Északi-középhegység keleti részein, illetve a Tisztántúlon.
  • Szélvihar: 18 °C (lokálisan >20 °C ) DeltaThetaE értékek (a száraz és a nedves légtömeg határán létrejövő zivatarokban egy-egy microburst kialakulása is benne van a pakliban - Mátra-Szolnok tengely és környéke -) a 90 km/h-t elérő vagy meghaladó széllökéseket is támogatják.
  • Jégeső: A jégnövekedési zónában felhalmozódó labilitás (előző naphoz képest alacsonyabb értékek a GFS kimenet szerint) alapján a jégszemek nagysága várhatóan nem haladja meg a 2-3 cm-t.

Megjegyzés: A zivatartevékenység a délelőtti óráktól fokozatosan kelet, északelet felé helyeződik, ahol várhatóan a késő délutáni, kora esti órákig is eltarthat.

 

We issued Category 1 mainly because of the possibilitly of  excessive precipitation (multicellular convection/clusters) which may cause locally flash floods. Severe wind gusts (>90 km/h) and hail (2-3 cm diameter) cannot be ruled out.

Érvényesség vége: 
2016, május 31 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu