Esetleges heves zivatarok erős bizonytalanság mellett

Neofita képe

Ugyan a nappali órákban hazánk felett helyezkedik a britek felett található ciklon melegfrontja, és alacsony szinten is magas ekvipotenciális hőmérsékletű levegő áramlik fölénk, a tegnapi naphoz hasonlatosan ma szintén nem túl vérmesek az emelési tényezők (komolyabb pozitív örvényességi advekció az esti órákig nem várható + a jetmag is északabbra húzódik országunktól). Segítő tényező lehet ugyanakkor, hogy a nappali órákban az ország keleti felén alacsonyszintű nedvességkonvergencia fog húzódni, de ez is csak ÉK-en analizálható tartósabban és markánsabban. Várhatóan ezeken a területeken van ma legkomolyabb esély hevesebb zivatarokra. Másik pozitívum lehet(ne) az az MNSZ, mely országunk fölé helyeződik a nap folyamán, de vélhetően hazánk időjárásába nem szól bele. Térségünktől északabbra okozhat MKR-eket majd.
A Dunántúlon estig erősen divergens az alsó szintek áramlási mezeje az erőteljes alacsonyszintű szelekkel összefüggésben, így ez gátolja majd a konvekciót más emelő hatás hiányában. Az sem segítő tényező, hogy a felső légrétegekben (500 hPa-on pl.) 1-2 fokos melegadvekció figyelhető meg, ami az esti órákban változhat a konvekció szempontjából kedvezőbb irányba. Tovább ront a helyzeten, hogy a 0-3 km-es átlagos relatív nedvesség is határon mozog, és inkább csak az északi megyékben tűnik kielégítőnek az esti órákig. Ehhez képest az ECM és GFS már-már szokásosnak mondható eltérő labilitási forgatókönyve csak hab a tortán.
 
Mindenesetre várhatóan főleg az ország É-i és ÉK-i, estétől pedig ÉNY-i vidékein esély mutatkozik néhány zivatar kialakulására, melyek között előfordulhatnak szupercellák is, mivel azokon a területeken a 0-6 km-es szélnyírás tartósan 15 m/s felettinek várható (20 m/s fölé is mehet). Ugyanakkor kérdéses, hogy 400-600 J/kg GFS által mutatott MLCAPE mennyire lesz elég ahhoz, hogy ellensúlyt tudjon tartani az erős alacsony és középtroposzférikus áramlással. Ráadásul ennek a felhalmozódó potenciális energiának kb. csak a felét jelzi előre az ECM. Várhatóan tehát a GFS komoly CAPE értékei (1200-1800 J/kg) nem fognak tudni sok helyen érvényesülni: az emagram-on is jól kivehető, hogy ez az érték az egész troposzférában oszlik meg, magas EL szint mellett, viszonylag „vékony” CAPE-t eredményezve. Szintén ezen pszeudo temp-et vizsgálva látható az is, hogy több szinten is komoly kiszáradás, és igen erős áramlások lesznek jelen. Azok a cellák, melyek képesek lesznek ilyen feltételek mellett kialakulni, várhatóan heves kifutószelet (vagy légzuhatagot), és akár 2-3 cm-es szemekből álló jégesőt is okozhatnak, melyek a GFS ide vonatkozó előrejelzési konvektív paramétereiből szintén kiolvasható. Az alacsony LCL szint miatt akár tornádó is benne lehet a pakliban, elsősorban szintén ÉK-en. Azonban mivel a szükséges paraméterek egy igen szűk térségben fedik egymást optimálisan, ezért ha ki is alakul egy-egy ígéretesebb cella, az gyorsan ki fog sodródni az országból. 
 
Összefoglalva:
Az erősen bizonytalan, és összességében nem túl kedvező képet mutató helyzet miatt nem kerül ki előrejelzés, csak ebben a hírben szeretnénk jelezni, hogy a paraméterek esetleges kedvező együttállás esetén becsúszhat néhány hevesebb eseményeket produkáló cella, amire elsősorban É-ÉK-en van nagyobb esély! Valamint az esti órákban ÉNY-on!

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu