Hidegfront szupercellákkal, éjszaka MKR

devilstorm21 képe
Fokozat: 

Érvényes: 2016.08.05. 08:00 UTC - 2016.08.06. 06:00 UTC
Valid: 2016.08.05. 08:00 UTC - 2016.08.06. 06:00 UTC

Összefoglalás:

Hazánk időjárását a délutáni óráktól egy északnyugat felől érkező hidegfront határozza meg, melynek köszönhetően nyugat felől multi- és szupercellás konvekció kialakulása várható. Az esti, éjszakai órákban zivatarrendszer (MKR) kifejlődése is valószínű, mely várhatóan a Duna vonalát megközelítve, elérve fokozatosan veszít erejéből. A nappali órákban a viharok még heves kísérőjelenségeket (heves jégeső és szélvihar) sorakoztathatnak fel, ám az idő előrehaladtával egyre inkább az emelt konvekció jut szerephez, melynek fő veszélyforrása a nagy mennyiségű csapadékot adó konvektív gócok, rendszerek lesznek. A fenti jelenségeket figyelembe véve egy erős egyes fokozatú konvektív előrejelzés került kiadásra.
 
Részletezve:
Nyugat felől egy jól analizálható középtroposzférikus (500 hPa) hosszúhullámú teknő éri el hazánkat, melyhez már a déli óráktól kezdődően jelentősebb hidegadvekció is társul. E hullám déli része a holnapi naptól már egy lefűződő magassági hidegörvényként lesz azonosítható, középpontjával az Appennini-félsziget felett. A teknő előoldalán, a felszínen egy hosszan elnyúló frontálzóna húzódik, aminek talajmenti szakasza a délutáni órákban némiképp kifut és stabilizálja az alsó légréteget. Azonban a front magassági szakasza (850 hPa) előtt továbbra is instabil levegő áramlik (MNSZ) majd dél felől és siklik fel az alsó frontfelületre, így emelt jelleggel továbbra is kedvező feltételek állnak fenn a zivatargenezishez. Az éjszakai, hajnali órákban a front megtorpan és némi hullámvetést is végez.
A zivatarképződést nagyban segíteni fogják a teknővel, illetve fronttal érkező és egyben kedvező háttéremelési tényezők is (magassági divergencia, közepesen erős pozitív örvényességi advekvió, markáns nedvességkonvergenciák).  További triggert jelentenek majd az Keleti-Alpok hegyei, melyek orografikus emelésük révén indíthatják el kelet felé az első szupercellákat. Termodinamikai tényezők tekintetében a két nagy modell között komolyabb eltérés mutatkozik, főként a Dunántúl területére prognosztizált SBCAPE maximális értékeit tekintve, hiszen amíg a GFS csak néhány 100 J/kg-os hasznosítható energiával számol, addig az ECM ~1500 J/kg-mal. A közös metszéspontja a két modellnek a Gleinalpe, Fischbachi-Alpok és Wechsel által védett és beragadó (Grazi-medence-Szombathehy-M-SZ-O hármashatár) labilis zóna, ahol a 2000 J/kg-os értéket is eléri az SBCAPE.
A cellák forgómozgásához a bőven elégséges 0-6 km-es szélnyírás (20 m/s) és jelentős 0-3 km-es helikalitás (250 m2/s2) is hozzájárul. A front mögött megnövekedő 0-3 km-es  szélnyírás (>14 m/s) egy-egy szupercella bow echósodását is magában hordozza. A legkedvezőbb szupercellás körülmények várhatóan az Alpokalján lesznek, ám később izolált jelleggel máshol is előfordulhatnak (pl. Bakony). A kedvező nedvességi viszonyok inkább a front tengelyén, illetve mögötte várhatóak, melynek köszönhetően eleinte izolált jelleggel, később (este, éjszaka nyugat-délnyugat felől) pedig rendszerbe szerveződve (MKR) alakulhatnak ki zivatarok.
 
Veszélyforrások:
 

  • Felhőszakadás: a 34-36 mm-t meghaladó kihullható víznek köszönhetően lokálisan villámárvizek is kialakulhatnak (esti MKR kialakulása esetén nagyobb valószínűséggel jelentkezhetnek)
  • Szélvihar: némi középszintű kiszáradás, néhány száz J/kg DCAPE és az erősen szélnyírásos helyzet (bow echós kitüremkedéseknél) magában hordozza a 90 km/h-t meghaladó széllökéseket
  • Jégeső: a jelentős labilitással (jégn. zónában) és szélnyírással rendelkező területeken a szupercellákból kihulló jég meghaladhatja a 2 cm-t, de várhatóan nem haladja majd meg az 5 cm-t
  • Tornádó: Leginkább az Alpokalján és Burgenland térségében van némi esély mezociklonális tornádó kialakulására (150 m2/s2 0-1 km-es helikalitás). Nem mezociklonális légörvények kialakulásának nem kedvez a jelenlegi helyzet

Category 1 has been issued due to a cold front which may cause severe events from the afternoon until morning in the western half of the country. Some isolated supercells can form ahead or along the cold front (and subsequently, at night, behind the surface front, as a lifted convection), but the main mode is expected to be multicellular with the tendency to mesoscale convective systems. The convective threats are: large hail (above 2 cm, but below 5 cm), severe wind gust above 90 km/h, and flash floods (mainly in convective systems during the night).

Érvényesség vége: 
2016, augusztus 6 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu