Hidegfront, bizonytalan heves eseményekkel

gbond képe
Fokozat: 

Valid: 2015.05.06 06:00 UTC - 2014.05.07 06:00 UTC
Érvényes: 2015.05.06 06:00 UTC - 2014.05.07 06:00 UTC
 
Áttekintés
 
Időjárásunkat két tényező határozza meg, az egyik a fölénk húzódó magassági gerinc, másik pedig a nyugatról közeledő lassú hidegfront. Az említett gerinc hatására jelentős melegadvekció zajlik a front előterében, főleg a front mentén pedig többfelé várható zivatar. Egy-két szupercella kialakulása is benne van a pakliban, főleg az Északi-középhegység környékén, az ország DNY-i részén, illetve besordódhat egy-két cella az ország belső részei fölé is.

 
Részletezés
 
A labilitás közepes-magas értékeket vesz fel az országon belül (CAPE: max. 1000-1800 J/kg), de Horvátországban a 2000 J/kg-ot is elérhet a GFS modell szerint.
A szélnyírás az ország nagy részén meghaladja a 15 m/s-ot (kezdetben csak az Alföld a kivétel ezalól), de DNY-on megközelíti a 30 m/s-os értéket is. Ezeket a tényezőket figyelembe véve a szupercellás konvekciónak megvannak a feltételei, a magas labilitáshoz magas szélnyírás társul, leginkább az ország NY-DNY-i részén, illetve az Északi-középhegység területén, majd később az ÉK-i országrészben. A hegyvidéki területen az orográfia is segítheti a konvekciót, a kialakult cellák K-i irányban lesodródhatnak a hegyekről is.
A 0-3 km-es helikalitás elég magas értéket ér el DNY-on (400-700 m2/s2), és a SCP paraméter is meghaladja néhol a 7-es értéket.
A 0-3 km-es szélnyírás is igen magas, 20-25 m/s-os éltéket vesz fel DNY-on. Az izolált cellák összeállása után elképzelhető egy bow-echos rendszer kialakulása is, aminek az északi fele nyúlik be az ország területére. Később, az éjszaka első felében az ország déli határa közelében kifejlődhet egy MKR is, amit több modell is megerősít.
Viszonylag bonyolult forgatókönyvet vázolnak a modellek, a konvekciónak több gócpontja is lehet egyidőben. A legbizonytalanabb tényező a nedvesség, hiszen csak az ország É-i határmenti sávjában, ÉNY-on, később pedig DNY-on lesz kedvező a zivatarok szempontjából.
A zivatarok leginkább NY-K irányban fognak vonulni, a szupercellák ettől kissé jobbra térnek majd ki, tehát K-DK-i irányban haladnak majd.
Heves jégeső legnagyobb eséllyel a DNY-i szupercellákban fordulhat elő, sőt a szignifikáns méretet is megközelítheti a szemek mérete izolált cellák esetén. A jégnövekedési zónában magas a labilitás, és a szélnyírás is jelentős.
Mezociklonális tornádó is előfordulhat a DNY-i szupercellákból, hiszen magas a 0-1 km-es helikalitás, és az STP is 0.1-0.2-es érték körül mozog, ami nálunk magasnak számít.
 
Veszélyforrások

  • jégeső: a jégszemek mérete elérheti a 3-4 cm-t, izolált szupercella esetén, főleg DNY-on. Más esetben 2 cm alatt valószínű.
  • tornádó: DNY-on a szupercellák produkálhatnak mezociklonális tornádót
  • szélvihar: főleg a vonalba rendeződött zivatarok közelében várható, de a 90 km/h-át várhatóan nem haladja meg a szélsebesség.

Megjegyzés
 
A bizonytalanságot a nedvesség mennyisége jelenti, és az is elképzelhető, hogy az események nagy része országon kívül zajlik majd. (Északon éppen csak súrolják a cellák az országhatárt, míg DNY-on Horvátországra koncentrálódik a heves események nagy része.)
 
Készítette: Bondor "GBond" Gyula

Category 1 was issued mainly for supercells that may produce severe hail or tornado.

Érvényesség vége: 
2015, május 7 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu