Harmatgyenge hidegfront

gbond képe
Fokozat: 

Valid: 2015.07.23 06:00 UTC - 2015.07.24 06:00 UTC
Érvényes: 2015.07.23 06:00 UTC - 2015.07.24 06:00 UTC
 
Áttekintés
 
Országunkat a mai nap folyamán egy gyenge hidegfront súrolja, amely igazából nagyon át sem vonul felettünk, így lehűlést nem igazán okoz, viszont nedvesebb levegőt sodor felénk, aminek eredményeképpen megnő a zivatarhajlam, főleg a délutáni, esti órákban. E zivatarok fő veszélyforrása várhatóan a nagy mennyiségű (~ 50 mm) csapadék lesz, mely lokálisan villámárvizek kialakulásához vezethet, így egy 1-es fokozatú konvektív előrejelzés került kiadásra.

Részletezés
 
A nap folyamán gyenge hidegfront éri el hazánkat, mely a troposzféra alsó néhány km-es (~ 3 km) vastagságában okoz gyenge hidegadvekciót. A fronthoz némi baroklin mező is társul, ami az alacsonyszintű nedvességkonvergenciával a már így is labilis légköri állapotok mellett könnyen triggerelhet multicellás zivatarokat. Ugyanakkkor az időjárási helyzet nem kedvez szupercelláknak, mivel a szélnyírás alapvetően hiányzik (10  m/s körül várható csak a maximuma). A labilitás mindkét nagy modellünkben 1000-1500 J/kg körül várható a Dunántúlon (Északi-középhegység) a meleg-nedves szállítószallag mentén. A helyi zivatarok a nagymértékű alacsonyszintű kiszáradás miatt produkálhatnak heves kifutószelet (16 fokos DeltaThetaE) és 2 cm-t megközelítő jeget. A legnagyobb veszélyforrás viszont a villámárvíz (40 mm feletti kihullható vízmennyiség a szállítószallag mentén, lassú zivatarmozgás/terjedés).
Napközben már a kora délutáni óráktól kezdve az Alföldön is lehetséges 1-2 hőzivatar kialakulása, majd estefelé egyre többfelé várható képződésük. A zivatarcellák főleg a Dunántúlon egy lassan mozgó rendszerré vagy MKR-ré is összeállhatnak az estéhez közeledve, illetve az éjszaka első felében. Ezt támogatja a hodográf alakja és az a tény, hogy az említett területen megnő a szélnyírás a front mögött.

Veszélyforrások:

- Felhőszakadás:  a legfőbb veszélyforrás a jelenlegi időjárási helyzetben a rövid idő alatt lezúduló 40-50 mm-t elérő, néhol esetleg ezt is meghaladó csapadékmennyiség, amely megfelelő terepviszonyok mellett villámárvizeket okozhatnak.
 
- Szélvihar: erősebb multcellák környezetében a legerősebb széllökések megközelthetik a 90 km/h-t.
 
- Jég:  a jégnövekedési zónában felhalmozódó energia alapján egy-két cellában előfordulhat 2 cm-t (vagy picivel feletti) elérő jégszemek.

Készítette: Bondor "GBond" Gyula
/Viharvadászok Egyesülete/

We issued Category 1 because the propagation of cells in a multicellular cluster compensates their slow motion (driven by the mean wind) in such a way that they reach their own mature stage above the very same area exposing it to flash-flood hazard.

Érvényesség vége: 
2015, július 24 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu