Halovány esély mini-szupercellára

Storman képe
Fokozat: 
A mai napon É-ÉNY felől egy gyenge hidegfront löttyen be a Kárpát-medencébe, hogy aztán a folytatásban melegfrontként D felől visszatüremkedjen, majd egy darabig itt vesztegeljen, és végül a fronton tőlünk NY-ra kifejlődő újabb ciklon pénteken átvonuljon felettünk. Ennyire azonban ne szaladjunk előre, a mai helyzet egy felkiáltójeles fokozatot érdemel ki.
 
A konvektív komponensek leginkább az ország K-i, ÉK-i részein alkothatnak olyan kombinációt, ami esetleg akár szupercellát is eredményezhet. Itt azonban nem a legbrutálisabb szupercellákra kell gondolni, inkább a látványos, semmint a veszélyes kategóriába eső képződmények jöhetnek létre, bár marginális heves esemény azért nem kizárt (elsősorban jégeső, esetleg szélvihar formájában). Erre leginkább a délután derekán a Tiszántúlon van esély. A fokozott bizonytalansági faktor a pontos időzítés és a labilitás mértéke. Amennyiben a GFS labilitási mutatói (pl. SBCAPE 500 J/kg) realizálódnak, és a feláramlások képesek tartósan megmaradni a 20 m/s-os 0-6 km-es szélnyírásban, korrekt mini-szupercellák is kipattanhatnak, de az is benne van a pakliban, hogy vagy Erdélyben, Kárpátalján jönnek létre, vagy gyorsan kisodródnak oda. Mindenesetre a GFS mellett több egyéb modell is számol némi konvektív gócokkal, bár eltérő helyen/időben.
 
A következő figyelemre érdemes időszaknak a péntek mutatkozik, addig pedig nézzük, mit hoz a mai helyzet.

There is a slight chance of mini supercells during the afternoon hours in the eastern part of Hungary with an accidental marginal severe hail event.

Érvényesség vége: 
2016, március 30 - 09:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu