Fontos változások a speciális adatok elérésében és a viharvadász képzésben

szupercella.hu képe

Mint bizonyára Te is tudod, a Viharvadászok Egyesülete 2010-ben azzal a céllal jött létre, hogy segítse a veszélyes időjárási jelenségek kutatását úgy, hogy viharvadászatokat szervezzen, vagy épp adatokkal segítse az önállóan szerveződő csapatokat, megfigyelőket.

Áldozatos munkával és rengeteg egyeztetés, megbeszélés után sikerült megnyerni partnerünknek az Országos Meteorológiai Szolgálatot is. Az OMSZ céljaink megvalósításában úgy segít, hogy speciális adatokat bocsát Egyesületünk rendelkezésére, mely adatokat Te is, mint képzett viharvadász elérheted, használhatod, bárminemű anyagi ellenszolgáltatás nélkül.
 
Amikor a megállapodást aláírtuk az OMSZ-szal, vállaltuk, hogy az adatokat - amik piaci ára normál esetben igen magas - úgy használjuk fel, hogy minél több sikeres viharvadászatot lehessen segítségükkel lebonyolítani. A sikeres viharvadászathoz két nagyon fontos dolog szükséges: a speciális adatok (radarképek, analízisek) és képzett viharvadászok, akik tudják értelmezni az adatokat, és ezek segítségével használható megfigyeléseket, dokumentációkat készítenek.
 
Sajnos az elmúlt évek során azt tapasztaltuk, hogy hiába vesz részt egyre több és több érdeklődő a képzéseinken, és tesznek sikeres vizsgát, a hozzánk beküldött anyagok száma folyamatosan csökken. Azt is tapasztaltuk, hogy az általunk rendelkezésre bocsátott adatok alapján segített viharvadászatok / megfigyelések fotós, írásos anyagai máshol, tőlünk és az OMSZ-tól független internetes oldalon jelentek meg, hozzánk nem kerültek beküldésre.
 
A jövőben ezért sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak azon törekvéseink, hogy a speciális adatok azokhoz a viharvadászokhoz kerüljenek, akik vállalják, hogy viharvadászaton vesznek részt, és a készültség ideje alatt - akár helyhez kötötten is, lakhelyükről - dokumentálják az eseményeket, és az összegyűjtött információkat egyesületünk részére megküldik további elemzésre.
 
Az Egyesület vezetősége ezért a következő döntéseket hozta:
 
- az 1km-es kompozit radarkép, illetve az ECMWF konvektív analízis térképek csak készültség idején lesznek elérhetők, és csak a képzett viharvadászok részére.
 
 - minden tavasszal szervezünk továbbra is online viharvadász képzést és vizsgát, de igény esetén az időpontok száma bővíthető, adott esetben - külön kérésre - bárki, bármikor levizsgázhat. A vizsgára bocsátás feltételei változatlanok maradnak.
 
- viharvadász készültség ideje alatt, aki hozzáférést kér a speciális adatokhoz (Vadászni mentem gombra kattint), annak a vadászat / megfigyelés befejezése után 48 óra áll rendelkezésére, hogy megfigyeléseit (szöveges beszámoló, fényképek, videók, mérések) az erre rendszeresített online űrlapon beküldje. Aki rendszeresen igénylést nyújt be a speciális adatokra, de a megfigyeléseit nem rögzíti, annak hozzáférését az Egyesület vezetősége korlátozhatja. Fontos, hogy tisztázzuk: az egyesületi tagsági díj az egyesület munkáját támogatja, a fenntartási költségekhez járul hozzá. A speciális adatok nem azért hozzáférhetők, mert a tagsági díj befizetése megtörtént!
 
Amennyiben az űrlap visszatérően rendszerességgel sem kerül beküldésre, vagy jelentős mértékben hiányosan, illetve olyan adattartalommal kerül beküldésre, amelyet az időjárási adatok nyilvánvalóan nem támasztanak alá, az egyesület a beküldő vadász adatelérést korlátozhatja vagy megszüntetheti különösen abban az esetben, ha az érintett az egyesület kérésére külön írásban sem ad erre magyarázatot.
Egyesületünk vezetősége az egyedi elbírálás lehetőségének jogát fenntartja, előtérbe helyezve a szakmai célok megvalósítását.
Az űrlap kitöltése minden esetben kötelező, de nem számít sikertelen vadászatnak az, ha épp a megfigyelő helyet elkerülte a vihar, vagy mégsem sikerült viharvadászat során megfigyelni a kiszemelt cellákat.
 
A szezon alatt beérkezett anyagok folyamatosan elemzésre kerülnek az OMSZ munkatársaival közösen, melyekből később a weboldalunkon publikált tudományos beszámolók készülhetnek.
 
Valamint év végén kihirdetjük az év legaktívabb 3 viharvadászát, akik értékes tárgyjutalmakban részesülnek, és módot találunk arra, hogy jövőbeli viharvadászataik során felmerült költségeket részben az Egyesület fedezze.
 
Reméljük, hogy a fentiekkel Te is egyetértessz, és segíted munkánkat a jövőben is!
Ha bármilyen kérdésed, észrevételed, javaslatod lenne, keress minket bizalommal az info@szupercella.hu címen.
 
Üdvözlettel,
Viharvadászok Egyesülete

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu