Fokozott villámárvíz-esély, itt-ott heves jégeső és esetleges tornádó

Storman képe
Fokozat: 

Szinoptikus helyzet, áttekintés

Magyarország időjárását ezen a napon meglehetősen komplex szinoptikus helyzet határozza meg. Egyrészt É felől ránk húzódik egy térségünkben hullámot vető front,  másrészt egy K felé haladó, leszakadó hidegörvény érinti az ország D-i felét. E két képződmény hazánk fölött lezajló bonyolult, részleteiben nehezen kiszámítható kölcsönhatása alakítja majd a légköri fejleményeket. A mediterrán ciklonként egyre jobban kimélyülő hidegörvényhez 250 hPa-on jól analizálható, ciklonálisan görbült jet tartozik, melynek kilépő, erősen divergens zónájával párban konvergens alacsony szintű jet is kifejlődik. Ez utóbbi áramlás a nap előrehaladtával 850 hPa-on erősödik meg a legfeltűnőbben, így ez az együttállás erős jet-cirkulációt és egyúttal komoly emelő hatást jelent.

A vázolt helyzetkép a bőséges nedvességgel, labilis légállapottal és közepes mértékű vertikális szélnyírással együtt az ország jelentős részén lehetőséget teremt zivatarok kialakulására, itt-ott akár heves eseményekkel, több helyen felhőszakadással, ill. megfelelő terepviszonyok esetén villámárvíz fokozott esélyével.
 
 
Részletezés

Az É-abbra lévő, hullámot vető front és a D-ebbre elhelyezkedő hidegörvény között meleg, nedves légtömeg áramlik fölénk, melyben még a felhősebb, kisebb besugárzással számoló szcenárió esetén is felhalmozódhat délutánra 800 J/kg körüli CAPE, nem számottevő CIN-nel. Részben ennek és a háttéremelésnek köszönhető, hogy már meglehetősen korán, késő délelőtt megindul az erőteljes konvekció. Ez eleinte elsősorban a frontális hullám ÉNY-ról bebillenő talajközeli összeáramlása mentén lehetséges, mely a nap jelentős részében ÉK-DNY irányban metszi keresztbe az országot, másrészt orografikus segítséggel jöhet létre hegyvidékeink térségében. Később aztán egyre inkább belép a képbe a D-i országrészt súroló mediterrán ciklonhoz köthető zivatartevékenység.

A jellemzően 10 m/s körül ingadozó 0-6 km-es vertikális szélnyírás lehetőséget ad erősebben szerveződött multicellás zivatarokra, a mérsékelten lassúnak nevezhető cellaáthelyeződési sebesség pedig felveti az egymást követő, csapadékukat ugyanott ledobó cellák képét, melyek ezúttal fokozott eséllyel eredményezhetnek villámárvizet. Különösen hangsúlyos ez annak fényében, hogy a telítettséghez közeli légállapot a nagy kihullható vízmennyiséggel párosulva könnyen felhőszakadásokba torkollhat. Bár síkvidéki városi környezetben és hegyvidéki terepviszonyok között egyaránt keletkezhet villámárvíz, és a jelenség hidrológiai feltételeit mellőzve mi csupán annak meteorológiai összetevőjét vizsgáljuk, a Mecsek régiója ezúttal ilyen szempontból kiemelhető, mint a leginkább esélyes terület. Tágabb értelemben véve a Dunántúl D-i része és a Duna-Tisza köze D-i része jelölhető meg.

Amennyiben egy leheletnyivel nagyobb vertikális szélnyírás jelentkezik, mint a modellek által adott értékek, akár szupercella is létrejöhet, de még így sem ez lesz az elsődleges konvektív mód. Így vagy úgy, de heves jégeső azért felléphet, elsősorban az Északi-középhegység térségében, ahol magasabb a térszint, fokozottabb a helikalitás, valamint a -10 és -30 C-fok közötti CAPE is itt veszi fel a maximális értékeket. A konvektív eredetű veszélyes jelenségek közül heves szélviharra lehet a legkevésbé számítani, ellenben tubákra, tornádóra az elmúlt napokhoz hasonlóan ismét van esély. Annyiban más azonban ma a helyzet, hogy a nem mezociklonális eredet mellé ezúttal mezociklonális komponensek is társulhatnak. Ezt sejtetik többek között a helyenként helikálisabb áramlási viszonyok  és a nagy területen 25-öt is elérő 0-3 km-es VGP.
 
 
Veszélyforrások

  • elsődlegesen: villámárvíz (megfelelő terepviszonyok esetén)
  • másodlagosan: heves jégeső (átmérő >= 2cm)
  • tornádó is előfordulhat

 
Összefoglalás

Az 1-es fokozatú konvektív előrejelzésünk elsősorban a multicellás konvekcióhoz köthető esetleges villámárvizek miatt került kiadásra, de a pakliban heves jégeső fellépése szintén benne van, valamint esély mutatkozik tornádó kialakulására is (eredetét tekintve akár nem mezociklonális, akár mezociklonális komponensekkel). Érdemes azért a képet annyival árnyalni, hogy a GFS szuggesztívebben ad egy karakteresebb, veszélyesebb konvektív helyzetet (de még így is az 1-es fokozatot nem túllépve), az ECMWF viszont szerényebb paraméterekkel és szolidabb szituációval számol (az 1-es fokozat relevanciáját alulról súrolva).
 
 
írta: Molnár "Storman" Ákos

Érvényesség vége: 
2014, május 4 - 06:00
S@rge képe

A K-i országrészben már eddig

A K-i országrészben már eddig is, de még jelenleg is igen komoly cellák garázdálkodnak. Nem messze tőlünk du. 4 és 5 között is volt egy keménymag, mely a radaron nem is kis területű fekete mezőt tartalmazott. A cella, vagy inkább rendszer struktúrája sem volt rossz.

bery képe

Megmondom őszintén Ákos, hogy

Megmondom őszintén Ákos, hogy merész húzás volt 1-es konvektív előrejelzést adni mára! A szakadó esőn kívül sem jégeső sem szélroham nyoma nincs!
Villámárvíz az van!
0-ást adnék erre a napra! Ha bár este nem hiszem lesz még valami móka és kacagás...

devilstorm21 képe

"Tornyospálcán mindent vitt a

"Tornyospálcán mindent vitt a jég, amelynek nyomait még órák múlva is lehettet látni. Csak néhány utcát érintett a heves jégeső, de ahol esett, ott csak lapátolni lehetett a több centiméter vastagságú jégréteget. A gazdák szerint akár 100 százalékos is lehet a jégkár."
Forrás: hirado.hu

Kérlek olvasd át az alábbi linket!
http://szupercella.hu/konvektiv_elorejelzes_jelentese

Ma a miskolci alakulat

Ma a miskolci alakulat indulna vadászni, ha lesz értelme. Elsősorban Szabolcs megyét néztem ki, de ha valakinek jobb ötlete van, az nyugodtan írja le :)

bery képe

Békés megye vagy Bács-Kiskun

Békés megye vagy Bács-Kiskun ill Mátra környéke vagy Velencei- tó , Dél-Dunántúl környéke jó hely vadászatra!
Tuba szempontjából Jászság vagy Békés a nyerő!

bery képe

Facebook közösségi oldalon az

Facebook közösségi oldalon az idővonalamra irtam ki egy jó pár mondatot a GFS modellekből szűrve!
Hát szinte ugyan azt irtam le tegnap mint amit most kiadtál/megfogalmaztál! Egy összecsapódó zivatarláncnak is van esélye egy-két modell szerint a délutáni órákban áll össze ha jól látom!

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu