Jelentős bizonytalanság mellett északkeleten további szupercellák

szupercella.hu képe
Fokozat: 

Érvényes: 2015.07.20. 04:00 - 2015.07.20. 22:00

Összefoglalva:

A délelőtti óráktól kezdődően főként az északkeleti országrészben (Borsod, Szabolcs, Hajdú) jelentős bizonytalanság mellett akár komolyabb (izoláltabb) szupercellás konvekció is kialakulhat (vagy besodródhat a Felvidék irányából), melyet felhőszakadás (30-40 mm), szélvihar (~ 90 km/h) és esetleg a már heves kategóriába tartozó jégeső (2 cm) is kísérhet. További marginális szupercellás zivatar létrejöttét ill. besodródását az Alpokalján sem lehet kizárni a déli, délutáni órákban. A helyzetet az inkonzisztens modellkimenetek teszik bonyolulttá így egy nullás fokozatú konvektív előrejelzés került kiadásra.

Részletezve:

Tőlünk súlypontjával északra egy magassági teknő súrol melyet a nap folyamán egyre inkább gerincesedés (több szinten is erőteljes melegédés indul meg) követ. A teknőhöz tartozó hidegfront Magyarországon átvonuló, súroló gyenge déli ága várhatóan már a reggeli órákban eléri keleti határainkat, ám az emögött létrejövő ÉNY-i áramlási mezőben egy tartósabb ÉNY-DK tengelyű alacsonyszintű (orografikus) konvergencia zóna épül ki az északkeleti országrészben. Már a délelőtti órákban gyorsan felhalmozódó (keletre, északkeletre még beragadó) labilitás légállapot (ECMWF 1500-1800 J/kg SBCAPE !!! ; GFS 700-900 J/kg) e konvergenciával és további háttéremelési tényezőkkel (600-700 hPa-on gyenge örvényességi mező és 300 hPa-on némi magassági divergencia és orografikus hatások) átfedésben jó körülményeket teremt a mélykonvekció beindítására. Mivel az országunkat északról egyre inkább megközelíti a futóáramlás, így a növekvő szélnyírási viszonyok (ÉK-en 15-20 m/s 0-6 km-es nyírás; Alpokalján 12,5-15 m/s) kedvezőbb feltételt teremtenek mezociklonok létrejöttéhez. ÉK-en a cellák forgómozgását a viszonylag kedvező 0-3 km-es helikalitási (~ 200 m2/s2) viszonyok is támogatják.

Veszélyforrások:
- szélvihar: a nappali  órákban az ÉK-i vidékekeken, mivel jelentősebb 16-20 fokos deltaThetaE értékekkel számolnak a modellek, így egy-két cellában a szélsébesség a 90 km/h-t is elérheti
- jégeső: akár 2 cm-es jégszemet sem lehet kizárni.
- felhőszakadás: a magas kihullható víznek (kicsivel 38-40 mm körüli értékek) köszönhetően lokálisan (a terepviszonyoktól függően) villámárvíz is előfordulhat, bár a gyors cellaáthelyeződés ennek esélyét némileg csökkenti.

Megjegyzés:

Az éjszakai órákban képződő MKR után kérdéses a felhalmozodó energia nagysága ill. a modellek által prognosztizált kedvezőbb konvektív paraméterek realizálódása (nap második felétől fokozatos kiszáradás is megindul) az .ÉK-i területeinken.

Írta: Devilstorm

Érvényesség vége: 
2015, július 20 - 22:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu