Esetleges heves zivatar a keleti, északkeleti határvidéken

Storman képe
Fokozat: 

Összefoglalás:

A távozófélben lévő hidegfronthoz köthető konvekció java már lezajlott, de kisebb területen, az ország keleti szélein, különösen az északkeleti határvidéken egy újabb kör zivatartevékenység nyomán akár heves esemény is előfordulhat a délután derekától. A nullásnál nem magasabb fokozatot az indokolja, hogy marginális feltételekkel, viszonylag kis terület lehet erre alkalmas, és az is könnyen kicsúszhat az országból, érdemileg inkább Kárpátalja térségét érintve.

Részletezés:

A különböző modellek elég jól egyetértenek abban, hogy valamiféle konvekció fog zajlani a keleti végeken, különösen az északkeleti csücsökben, de könnyen előfordulhat, hogy egy leheletnyivel keletebbre helyeződve inkább Kárpátalján zajlik majd a lényegi tevékenység. Az már kevésbé egyértelmű, hogy milyen erősségű zivatarok léphetnek fel a térségben. Szokás szerint az ECMWF mind szélnyírás, mind labilitás tekintetében visszafogottabb, mint a GFS. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint annak ellenére, hogy a hidegfront mögött egyre szárazabb levegő áramlik be, északkeleten egy kis bugyor nedvesség megreked és visszatekeredik. Ez jól látszik a 0-3 km-es relatív páratartalom térképein, ill. együtt jár az alacsony szintek egyre fokozottabb nedvesség-konvergenciájával, kéz a kézben az ország legmagasabb, 18 C-fok körüli 2 m-es harmatpontjaival. A labilizálódás nyakon csíphető a 850 hPa-os szint napközbeni folyamatos melegedésében, miközben 500 hPa-on már végig hidegadvekció zajlik egy leszakadófélben lévő magassági hidegcsepp keleti előterében. Ezek a folyamatok feltehetően legalább 1000 (1500) J/kg-os SBCAPE-et eredményeznek, bár a magasabb értékek inkább a határ túloldalán várhatóak. Az instabil területtel szinkronban, kedvező átfedésben 15 m/s-os, vagy valamivel azt meghaladó 0-6 km-es szélnyírás alakulhat ki, és ebben a légrétegben a hodográfok hossza is megnő estére. A 0-3 km-es SRH azonban feltehetően sehol sem emelkedik 100-125-ös értékek fölé. Ha ráadásul figyelembe vesszük, hogy a GFS kicsit túllő a célon, akkor reálisnak a délután derekától várható, erősen szerveződött multicellás konvekció mutatkozik, esetlegesen szupercellával. Mindenesetre a háttérfolyamatok a konvekció tekintetében támogatólag lépnek fel, 300 hPa-on például a nap előrehaladtával egyre divergensebb áramlási viszonyokra lehet számítani. Az Északi-középhegység keleti szélén az orográfia még rátehet egy lapáttal a konvekcióra, Magyarországon belül arrafelé a legvalószínűbb heves esemény. A pakliban elsősorban marginális heves jégeső, esetleg marginális heves szélvihar van benne.

Érdemes még egy mondatban megemlíteni, hogy minimálisan van esélye a késő délután, estefelé délnyugat felől besodródó esetleges zivatarcellának, szupercellának, átmenetileg kis területen a nedvesség, labilitás, szélnyírás és konvergencia kellő átfedésben lehetnek, hogy erre alkalmat teremtsenek. Mindazonáltal itt heves esemény még kevésbé valószínű, mint északkeleten.

Veszélyforrások:

  • esetlegesen marginális heves jégeső
  • esetlegesen marginális heves szélvihar

There is a marginal chance of severe multicellular, possibly supercellular convection during the late afternoon near the northeastern, eastern borders of Hungary. Level 0 was issued mainly for low-end severe hail and wind gusts.

Érvényesség vége: 
2017, július 26 - 09:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu