Egy-két szupercella

devilstorm21 képe
Fokozat: 

Hazánk időjárását a tőlünk északnyugatra elhelyezkedő hosszan elnyúló hullámzó frontzóna alakítja, melynek talajmenti szakasza elsősorban a délutáni és kora esti órákban okozhat említésre méltó konvektív eseményt (magassági front az ÉNY-i határaink közelében fog vesztegelni). A már jelentősebb dinamikát is magában hordozó nagytérségű hatásokokkal (köz. trop. teknő; poz. örv. adv; jet div.) összefüggésbe hozható konvekciót támogató/erősítő tényezők hiányában (országtól nyugatra), azonban kérdéses az események lefolyása és intenzitása. Tetézi a "bizonytalanságot" a két nagy modell futásai közötti inkonzisztencia, hiszen amíg a GFS egy 1-es konvelőrét súroló paramétereket is felmutat (DNY ~1000-1200 J/kg SBCAPE & 17-20 m/s 0-6 km-es nyírás, de az ország jelentősebb hányadán is említésre méltó instab.), addig az ECMWF jóval visszafogottabb (DNY 300-400 J/kg SBCAPE & 20 m/s 0-6 km-es nyírás, az ország többi részén nem nagyon számol felhalmozódó energiával).
Mindezek ellenére azonban nem lehet kizárni egy-két besodródó (Horvátország északi részéről; labilisabb zóna) vagy épp hazánk területén (DNy felől) kialakuló szupercellát.

A felhalmozódó energia mértéke ("konvektív ablak tisztasága") és akár egy "komolyabb" szupercella létrejötte (déli határ közelében) rizikóssá teheti a helyzetet, de előreláthatólag heves esemény kialakulása nem valószínű.

Vadászat:
Nem egy tipikusan vadászós helyzet, hiszen nemcsak a szupercellák kilakulása kérdéses, de azok áthelyeződési sebessége is igen nagy lesz. Ha valaki mégis elindulna, akkor érdemes a Duna vonalában dél felé pozícionálni.

One or two supercells (along the surface frontal boundary layer) may develope mainly in southern parts of the Country but convective parameters do not support severe weather events.

Érvényesség vége: 
2017, április 28 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu