Beszámoló a VI. Viharvadász találkozóról

Neofita képe

2015.04.25-én tartotta meg a magyarországi Viharvadászok Egyesülete 6. országos, előadásokkal tarkított találkozóját az érdeklődőknek, mely találkozó kivételesnek is mondható sok szempontból. Először is, és elsősorban kivételesen jó volt!!! :) Valamint kivételesen kettős jubileumi dátumként vonul majd be ez a nap a viharvadász-történelembe, hiszen most ünnepeltük az Egyesületünk 5 éves, a Szupercella.hu weboldalunknak pedig a 10 éves fennállását.

Ehhez illő módon kivétesen sokan meg is jelentek a rendezvényen:

Hoppá, ez még nem az: fenti képen a helyszín látható ugyan, de még az előkészületek fázisában, mely helyszín maga is kivétes és páratlan volt, hiszen az Országos Meteorológiai Szolgálat földszinti dísztermében tarthattuk meg összejövetelünket, melyet ezúton és utólag is nagyon köszönünk az OMSZ-nak. 

Szóval ott tartottunk, hogy sokan voltak. A közel 100 főt is befogadni képes teremben csak néhány üres szék maradt, melynek nagyon örültünk.

Visszatérve kicsit az előzményekhez, lenti képen Adaz barátunk sikerre hangolva, örömittasan lobogtatta már a rendezvény legelején a program-listát, pedig ekkor még kb. 3-an voltak a szervezők közül is az egész épületben.

Sajnos közlekedési malőrök és szomorú előzmények miatt én jelentős csúszással érkeztem, holott sokkal korábban kellett volna, de ezen már nem lehet változtatni. Viszont bőven kárpótolt engem egy kivételesen lelkes tagunk, Norby személyének megjelenése, kiről eddig csak legendák keringtek, de most megmutatta magát a valóságban is (a lenti képen jobbra, szerényen, zsemlesütve, akarom mondani: szemlesütve. A bal oldali embert nem ismerem... :) ).

Elérkezett hát a pillanat, és a jól bevált forgatókönyvvel, Kovkor köszöntőjével elindult a programsorozat. Elnökünk röviden felvázolta az elmúlt 5-10 év eredményeit, majd beszélt fejlesztésekről, tervekről a jövőt illetően.

Darányi Mariann pedig az MMT Róna Körének nevében köszöntött, majd megemlítette, hogy legközelebb a múzeumok éjszakáján (június 20) lehet bejönni az OMSZ-ba az érdeklődőknek.

 
Az előadások sorát Csirmaz Kálmán nyitotta, aki a jégszemek légköri evolúcióját próbálta átadni a nagyérdeműnek.

Az előadás végére mindenki meg is sajnálhatta az összes, zivatar termesztette jégdarabkát, hiszen láthattuk, mennyire nem egyszerű csíra állapotból  akár golflabda méretű nagysággá fejlődni, melyhez hasonló csodákkal már az általános iskola biológia óráin is szembesülhettünk, igaz, ott sokkal szervesebb létformák kialakulásánál esett erről szó...

S ha már KaLman, mint csapatunk egyetlen hivatásos meteorológusa kezdte a sort, illő volt szintén OMSZ-os kollégákkal folytatni. Szegedi Csaba és Steib Roland az időjárási radarokról, azok működési elvéről, országos lefedettségéről, és a csapadék minél pontosabb detektálásáról beszélt a nagyérdeműnek.

Steib Roland:

Szegedi Csaba:

S még mindig házon belül maradva Simon André, szintén az OMSZ munkatársa, premier-előadást tartott a szupercellás jegyeket felsorakoztató zivatarok, mibenlétéről, melyek mégsem szupercellák (bár engem soha nem fognak teljes bizonyossággal meggyőzni), ugyanis egy olyan kevésbé kutatott területet vizsgáltak meg Csirmaz Kálmánnal, melynek jutalmaképpen bekerültek a rangos európai szakfolyóirat, az Atmospheric Research 2011-es különszámába is. Magyar nyelven, és teljesen érthető módon tolmácsolva a tudományos eredményeket, most először hallhatta a magyar viharvadász társadalom ezt az előadást. Köszönjük!

Simon André után, Egyesületünk oszlopos tagja, és egyben honlapunk egyik fejlesztője, Bondor Gyula igyekezett egy olyan területet érthetően megvilágítani, ami pl. nekem eddig teljesen kínainak számított, ez pedig a verifikáció magasiskolája volt...
Az elődás végére eljutottam ennek a kínai nyelvnek kb. a fele ismeretéig: konkrétan a "kín"-ig (viccelek), de ez legyen az én személyes problémám...

Néha azért még Gbond is furcsa arcokat vágott, pedig ha valaki, akkor Ő maradéktalanul értette, amiről beszélt. Nekem a lenti, "egyszerű" képletek és levezetések után, hamar offolt az agyam. Úgy érzem, ez a terület sosem lesz az én világom, de Gyula becsületére legyen mondva, amennyire ember közérthetően tud ilyen témáról beszélni, Ő azt sikerrel megtette. Ehhez csak őszintén gratulálni tudok, mert mindezt érteni sem kis dolog, de átadni a publikumnak, na az a valami!!Gyula után egy igazi meteorológus médiasztár, Reisz András következett, aki a nagytérségű légköri folyamatokat próbálta (nem énekelve ugyan de) leskálázni a hallgatóságnak, ismertetve egyúttal azok konvekciót befolyásoló szerepét, és hát aki ott volt, és hallgatta Őt, azt hiszem, Neki maradandó élményt adott poénbombonokkal megfűszerezett, laza előadásmódja.

Kun Sándor, Devilstorm folytatta az elődásokat, egy szintén kuriózumnak számító témával, ami nem más, mint az orográfia hatása a szupercellák viselkedésére. Az ilyen jellegű kutatások még külföldön is gyerekcipőben járnak, és külön köszönet jár érte Sanyinak, hogy alapos felkészüléssel és érthetően tolmácsolta az eddigi tudományos elméleteket és tapasztalatokat a témában. Van egy olyan sejtésem, hogy ez a téma nem utoljára bukkan fel előadásainkban.Sanyival kapcsolatban kis kitérő, hogy mivel éppen betöltött egy szép kerek X-et (talán most lett 20 éves...), ezért Kovkor kis meglepetéssel készült Neki szülinapja alkalmából.  Sajnos a mai napig nem tudom, mi volt az ajándék, de remélhetőleg Ő azóta megfejtette.
Egy biztos, a kezében szorongatott dolog, az vagy valami, vagy megy valahová, és a többit nem is biztos, hogy kell tudnunk.
Ezután lelkes viharvadász társunk, Zsuuuzs, tornaórával egybekötött előadása rázta fel a délután már kissé fáradó nézőseregét, miközben a fotózás rejtelmeiről mesélt kézzel....lábbal, és kézzel-lábbal, átéléssel.....síppal, dobbal, nádi hegedűvel... néha egzotikus Tai-Chi elemekkel kiegészítve mozgáskultúráját.
Egyetlen egy embernek nem lehetett semmiféle mozgásformával megemelni 50 fölé a pulzusszámát, Ő Goda Zoltán, aki egy kis meglepetéssel készülve spontán vetített le nekünk egy fantasztikus time-lapse videót felhőkről, zivataros -és legköroptikás jelenségekröl. Számomra a bámulatos videó vetítésen túl Zoli "idegeskedésének" markáns megnyilvánulásai voltak pluszban lenyűgözőek. Pl. ahogy rákészült.......ahogy magabiztosan várta......hogy a technika is akarja a vetítést....

És mire akarta, teljesen "fel is ment a pumpája". ("Fékezhetetlen" nyugalma, írigylésre méltó volt számomra).Ellenpólusként viszont Storman következett, akiről már nem feltétlenül az a fogalom jut elsőnek eszünkbe, hogy nyugalom. Itt is úgy nekikészült a mondandójának, mintha valamelyik metal-koncertjüket kezdené.Közlendőjének és egyben meglepetésének lényege pedig az a videó-montázs volt, amit a tavalyi észak-olaszországi vihartúrájukról pattintott össze, nem kevés alapossággal és megnyerő formátumban.Lenti képen, ahogy izzítja a laptop akkumulátorát, és adja át neki saját energiáját is, csak hogy gyorsabban működjön...


 
....(nem tehetek róla), de eszembe juttatta a Twin Peaks legendás alakjának, Bob-nak fizimiskáját, mert szerintem lenyűgöző a hasonlóság (bocsi Ákos :) ).
Nem maradt  más hátra, mint az Egyesület életében elsőként megtartott fotópályázatnak az eredményhírdetése, valamint a tavaszi viharvadász képzésen sikeresen túljutó legifjabb Viharvadász-titánok oklevelének átadása, melyekről lenti képeken tájékozódhattok.

Goda Zoli arcán itt is kiült a "rémült idegesség" :)


Nem tudom, hogyan csinálja, mindenesetre nyereménye egy  hétvégére elvihető túra-terepjáró lett, lakófelépítménnyel a http://www.turaautoberles.hu felajánlásával.

Harz (Floo) Endre nyerte (bár személyesen nem tudott jelen lenni) tuba/tornádó kategóriában a  csapatépítő-kiszabadulás-kalandozást a http://www.kelepce.hu felajánlásával. Sajnos Floo-ról azóta semmi hír, így arra gondolunk, hogy vagy nagyon jól sikerült Őt elrabolni, és azóta sem talál vissza, vagy időközben Halivúdban forgatja az Elrabolva 4 című filmet. Hogy melyik verzió az igaz, talán a jövő elárulja.

Közönségdíjasunk, a legtöbb like-ot bezsebelt képpel, Czakó Balázs lett, kinek egy 20 000 Ft-os vásárlási utalvány ütötte a markát a Jampolo Kft. ( http://www.jampolo.com ) felajánlásával, amit a szupercella webshopban fog tudni levásárolni, mindenféle szupercellás ajándéktárgyra, a http://merchandise-shop.hu/szupercella weboldalon. Itt azóta bárkinek lehetősége van a vásárlásra, úgyhogy vegyétek és vigyétek, mert ez a mi testünk és vérünk...A kvázi fődíjnak is nevezhető tabletet Makovics Kornél nyerte meg fantasztikus villámfotójával. Örömének pillanatképei a lenti fotókon jól nyomonkövethetőek.

Ez elment vadászni...Ez meglőtte...Ez hazavitte...
Ez megsütötte....Ez az icike-picike pedig mind-mind-mind megette...   ...Akarom mondani mind használni fogja. Gratulálunk!

Valóban utolsó mementóhoz érkezett a találkozó hivatalos része: átadásra kerültek a sikeres vizsgát tett embereknek a viharvadász-oklevelek is.

Itt egy szép hölgynek...Itt egy másiknak....Hm... a harmadik szép ember is egy hölgy (Kornél! Azért ne sértődj meg! :) ) De azért mi férfiak is képviseljük már magunkat, ha már nem éppen egy szabás-varrás tanfolyamot végeztünk....Köszönet a résztvevőknek, köszönet a támogatóinknak, és külön köszönet a két fő szervezőnek, akik nélkül eddig egy találkozó sem valósult volna meg (Kovkor és barátnője, Ági)És akik nélkül nem lehetne pl. ilyen pompás polókhoz hozzájutni. Záró-képnek talán éppen jó lesz, találkozunk jövő áprilisban!


bery képe

Még jó hogy vakuval készült a

Még jó hogy vakuval készült a kép amin csukott szemmel kaptatok le! 1 üveg kőbányai kapásból a szabálysértési bírság! ;)

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu