Békésebb szupercellák

devilstorm21 képe
Fokozat: 

Érvényes: 2015.07.12. 21:00 - 2015-07.13. 22:00

Az éjszakai, holnap hajnali óráktól kezdődően az ÉNY-ról érkező hidegfront hatására nyugat felől újból szupercellák érhetik (vagy alakulhatnak ki az érintett térségben /Alpokalja, DNY) el hazánk területét (egy-két helyen az  ÉK-i országrészben is), majd napközben főként a délutáni órákban további posztfrontális szupercellák képződhetnek elsősorban a már fent említett terségekben (események súlypontja már inkább az ÉK-i országrész). A termodinamikai körülmények a következő 24 órában nem túl acélosnak mutatkoznak ám a szélnyírási (15-17 m/s-os  0-6 km-es nyírás) viszonyokkal a gyenge labilitást a háttéremelési (közeledő rövidhullámú teknő, nedv-konv. ; magassági div. ; örv. adv.  ) tényezőkkel megtámogatva már jó eséllyel eredményezhetnek forgó zivatarokat. A Szentgotthárd-Balaton vonal mentén kiépülő NY-K-i tengelyű (tartósabb) nedvesség konvergencián a zivatarok egymást követhetik így a viszonylag magas kihullható víz (30-35 mm) és a többszöri cellaáthelyeződés egy-két villámárvizes szituációt is magában hordozhat. Hajnalban a zivatarok kis eséllyel egy gyenge MKR-t (multicellás klasztert) is létrehozhatnak mely kelet, délkelet felé fejlődik tovább.

Mivel a konvektív paraméterek nem igazán támogatják a heves kísérőjelenséggel tűzdelt zivatarok létrejöttét így a helyzet egy felkiáltójeles konvektív előrejelzést érdemelt meg.

Írta: Devilstorm

Érvényesség vége: 
2015, július 13 - 22:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu