Spotterkedés és egy vonatos vadászat

gbond képe

 Még mielőtt átadnám a szót GBond barátomnak úgy vélem érdemes keretbe foglalni a július 30-án elkövetett vadászatunkat egy kis spotterkedéssel. Két nappal a vonat indulása előtt úgy döntöttem, hogy bánatomat muszáj valami szépbe folytani, hiszen úgy tűnt aznapra a modelleket igencsak megviccelte az időjárás. Nem tétováztám sokat, laptop összezár, cipő fel, irány a  Gellért-hegy, kattintani egy párat a Buda feletti álszupercellára és Devilstorm bácsi már nem is bánkódik a konvelőre miatt.

A mocsaras időszak utolsó előtti napján (2014.08.06.) brekegésre lettem figyelmes északi irányból. Forgatókönyv a szokásos: gép ki, kamera és fényképező a táskába, cipő fel és irány a puszta. Mivel a béka aranyos, védett kétéltű és a mesék alapján még szerencsét is hozhat...így lekaptam. :)
És lám csoda történt.

Láss egy légzuhatagot!

Láss egy "szupercellát"!

Láss egy...mmm...mit tudom én...szép felhőstruktúrát!

- Tiéd a szó GBond! ;)

- Ideje!Jössz egy sörrel! ;)

A július 30-a egy jó napnak nézett ki konvektív események szempontjából. Már csak azért is, mert 2-es konvektív előrejelzés lett kiadva erre a napra, ami idén igencsak ritkaságnak számít. Délután konzultáltam Devilstorm kollégával, hogy mit lát a helyzetben. Meg is beszéltük, hogy akár érdemes lenne délebbre indulni, a várható eseményeknek elébe menni. Ezért 4 óra után úgy döntöttem, hogy kicsit lerövidítem a munkaidőt. Kocsi híján a pályaudvaron találkoztunk. Egyértelművé vált, hogy egy számomra eddig ismeretlen műfajba, a vonatos viharvadászatba fogok belekóstolni :) Azt is éreztem, hogy a jó sorozatom akár meg is szakadhat (amikor én megyek vadászni, akkor mindig lesz "valami érdekes").
Már csak azt kellett eldönteni, melyik vonatra szálljunk, rövid tanakodás után a Sárbogárd felé tartó gyorsvonat mellett döntöttünk - 5 perccel a vonat érkezése előtt megvettük a jegyet. Tehát elindult délnyugatnak a "Mission Impossible" nevű csapat :) Miért éppen Sárbogárd? Mert az tűnt a legközelebbi olyan helynek, ahol még értelmes dolgot láthatunk sötétedés előtt. Mikor odaértünk, még elég messze voltak a zivatarok. Egy kis bevásárlást is volt idő megejteni, aztán a pusztában kerestünk egy fotózásra alkalmas helyet. Egyelőre az üllőt láttuk csak.

Még itt is várakoztunk kb. 1 órát, a rendszer nagyon lassan vánszorgott ÉK felé. Majd fél 8 után már kezdett azért közeledni, bíztunk benne, hogy még látunk valamit sötétedés előtt. Pláne, hogy az utolsó vonat indulási időpontja, a 21 óra is egy erős peremfeltételnek számít :)
Néha azért ránéztünk a radarra, és láttuk, hogy izolált cellák pattannak ki a Közép-Dunántúlon, majd vonalban összeállnak. Ezek 15 percenként kb. csak 5 km-t mozdultak el ÉK felé a mi irányunkba, vagy még annyit sem, ráadásul jelentős északi komponens is volt a mozgásukban.
20 óra után felgyorsultak az események. Két impozáns cellát figyelhettünk meg ezután, bár még ezek is elég távol voltak. (A következő radarkép 20:15-kor készült)

A déli cella mintha minket kezdett volna célba venni:

A peremfelhő egyre közelebb jött, ez valószínű annak volt köszönhető, hogy kifutott a hideg levegő. Elkezdett villámlani, és láttuk, hogy a csapadék is közeledik. Hirtelen sötétedett, állvány nélkül már nem is tudtunk értelmes fotókat csak videót csinálni.
 
Az északi cella:
Videóból kivágott képekkel (fenti képen a déli cella egyik lecsapója és a lenti képen az északi cella) és a 20:30-as radarképpel. A zivatar egy földet súroló falfelhő-szerű képződményt is produkált, ám inkább valamiféle hibrid próbálkozásának tudható be a jelenség. Később azonban a vonatból is jól látható volt a villámok fényénél.

 Lassan elért minket a kifutószél, és ekkor úgy döntöttünk, hogy visszaindulunk az állomásra. A távolban villámlott, a csapadék még szerencsére messze volt, így nem kellett sietnünk, a vonatig is volt még 10 perc. Mindenesetre jó kis villámshow-ban gyönyörködhettünk séta közben. Még a vonatból is lehetett látni a villámokat.
Összegezve végülis csak izgalmasra sikerült ez a vadászat, mérföldekkel jobb volt ez, mint otthon ülni, és várni a sült galambot - ami mint kiderült, csak hajnali 2-kor érkezett meg Budapestre, emelt konvekciós zivatarvonal formájában.
Utólag okoskodva, talán optimálisabb lett volna még 10-20 km-t délebbre menni, de ahhoz képest, hogy gyorsan kellett dönteni, nem volt ez olyan rossz húzás. Figyelembe véve azt is, hogy a nap történései - az adott célterületen is - eléggé alulteljesítették a várakozásokat.

Készítette: GBond&Devilstorm

bery képe

Ez durva!

Az első kép óriási lett és a blog is szépen meg van írva! Gratulálok a sikeres vadászathoz!
Az a telón amúgy az a híres storm panel amihez nem mindenki férhet hozzá???

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu