Nyugaton és esetleg É-on szupercellás konvekció

szupercella.hu képe
Fokozat: 

Érvényes: 2014.08.11. 06:00 UTC - 2014.08.12. 06:00 UTC
Valid: 2014.08.11. 06:00 UTC - 2014.0812. 06:00 UTC

Összegzés:
 
Országunk időjárását egy nyugatról közeledő hullámzó frontrendszer alakítja, mely a délutáni, kora esti órákban akár heves eseménnyel járó szupercellás konvekció kialakulását is eredményezheti, főként a nyugati és északi tájainkon. Ennek függvényében 1-es fokozatú konvektív előrejelzés került kiadásra.
 
Részletezve:
 
Tőlünk nyugatra egy hosszúhullámú teknő araszolgat keleti irányba, melyhez igen tekintélyes szélmaximummal rendelkező jet is társul. Ennek köszönhetően, hosszú idő után megtörni látszik a jég és a 0-6 km-es szélnyírási viszonyok az ország egy tekintélyes részén elegendőek lehetnek (15-17 m/s ; nyugati határ mentén ~ 20 m/s)  szupercellás konvekció kialakulásához. A felszínen az Északi-tenger felett örvénylő markáns ciklonhoz köthető több mint 1000 km hosszan elnyúló hullámzó frontrendszer azonosítható (országunk felett 850 hPa-on kiépülő MNSZ), mely a következő napokban hazánk felett vendégeskedik, nem kevés bizonytalansággal súlyozva a várható időjárási szcenáriókat.
A délután érkező, majd megtorpanó front előtt a maximálisan felhalmozódó konvektív potenciális energia elérheti az 1-1.5 KJ/kg SBCAPE (helyenként ~ 1 KJ/kg MLCAPE) megfűszerezve 18-20 °C-os harmatponttal (2 m) és 37 °C-os TI-vel. Háttéremelési tényezők tekintetében a felszínen tevékenykedő nedvességkonvergenciák, pozitív örvényességi mezők (500-600 hPa) és némi magassági divergencia hathat támogatólag a konvekció triggerelésében (nyugaton az Alpok okozta orografikus emelés következtében besodródó szupercellák).  A zivatarok forgó mozgásához az igencsak kedvező 0-3 km-es helikalitási viszonyok is hozzájárulnak, mely nyugaton, DNY-on akár a 250 m2/s2-ot is meghaladhatja (É-on jellemzően ~ 150 m2/s2 ) szép hosszú jobbra görbülő hodográfokkal. Az LCL szint magassága és az ECM által jelzett 5 m/s-ot is elérő 0-1 km-es nyírás (0,2 STP és ~100 m2/s2 0-1 km-es SRH) akár egy gyengébb mezós tornádó lehetőségét is magában hordozhatja, ugyanakkor a kedvező körülmények szűk területi együttállása a jelenség kialakulásának esélyét csökkenti.

Veszélyforrás:

  • Felhőszakadás: Felhőszakadásokból helyenként akár 30 mm-t elérő csapadék is hullhat rövid idő alatt, amely kis valószínűség mellett villámárvizeket okozhatnak (viszonylag gyors cellaáthelyeződés).
  • Szélvihar: Szupercellák környezetében érhetik vagy haladhatják meg a 90 km/h-t a széllökések.
  • Jég: Jellemzően 2 cm alatt marad a jégszemek átmérője, de szupercellák estén akár a =>2 cm.
  • Mezociklonális tuba, tornádó:  Ahol a megfelelő meteorológiai körülmények egybeesnek, ott mezociklonális tubák (kis bekövetkezési kockázat mellett esetleg tornádó) kialakulását sem lehet kizárni (inkább Ny-on esetleg É-khg.).

Megjegyzés:  Többek között a magasban zajló melegedés és a 700 hPa-on húzódó száraz levegő és a front viselkedése az események várt alakulását könnyen befolyásolhatja. Késő délután, kora este az északi országrészt egy MKR is érintheti (déli szakaszán 1-2 szupercellával).

Summary:

Category 1 was issued for supercellular convection with severe wind gusts ( =>90 km/h), hail (=> 2cm) and excessive precipitation  (some places  >30 mm).

Érvényesség vége: 
2014, augusztus 12 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu