Július 8-ai szörnyetegek

SailVihar képe

Jópár bejegyzés készült már arról a viharról, mely Székesfehérváron pusztított 2015. július 8-án, például:
http://szupercella.hu/szekesfehervari_szupergyors

..mellyel nekünk is volt 'szerencsénk' találkozni, így gondoltam az év végéhez közeledve én is kiegészítem egy-két amatőr felvétellel az eseményeket, hozzátéve még az aznapi látottakat. Kezdjük akkor a székesfehérvári szörnyeteggel, mely csöppet sem lomhán, szemmel láthatóan is gyorsan közeledve rohanta le a várost.

Az élményt úgy kell elképzelni, hogy az ember békésen áll egy parkolóban, a fülledt melegben érzékeli, hogy a szeme sarkában elkezd sötétedni az ég, izgatottam elkezdi figyelni a közeledő felhőzetet..

Látja, ahogy veszettgyorsan fejlődik és közeledik, kezd izgatott lenni, de a levegőben még mindig semmi. Aztán gyanus lesz a távolban lengedező fák, majd hirtelen lecsap a porvihar, plakátokat, papírdarabokat, műanyagpoharakat, faleveleket vagdalva az utcán. A többi bámuló is egy pillanatra kileng egyensúlyából, szalad vissza az autójába:

https://www.youtube.com/watch?v=kK2lgD6wymE

Leszakad az ég, patak hömpölyög az utakon, dőlnek-nyekeregnek a fák, az OBI előtt felkapott egy faházikót a szél és ripityára dobált a parkolóban, kerítések tekeregtek-nyaklottak magukba, táblák hajlongtak és kavarokgtak a leszakadt ágak körülöttünk.

Továbbhaladva már hallottuk a hírekben, micsoda pusztítást végzett a belvárosban, mi pedig dél-nyugat felé vettük az irányt. A szürkület azonban nem múlt el észak felől, Aligáról láttuk, ahogyan újabb felhősáv közeledett.

A különálló pamacsok a Balaton felett összerendeződtek egy egyre hosszabb görgőfelhővé.

Ahogy közeledett egyre egybefügőbb és magasabb lett a "gerenda" :)

..majd felénk érve ismét lecsapott a vihar, szakadó esővel és erős széllel.

Igazi strandidő volt :D

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu