Hidegfront érkezése, esetleg néhány heves eseménnyel

Neofita képe
Fokozat: 

Összegzés:

Napközben hidegfront érkezik, melyhez kapcsolódóan esély nyílik hevesebb zivatarok kialakulására, elsősorban az ország keleti felén. A front az ország középső része felett lelassul, kvázi hullámot vet, ami miatt az ÉK-i megyékben akár éjszakáig kitarthat a konvekciós tevékenység. Veszélyforrásként egyaránt megemlíthető  a hevebb szélvihar, 2 cm körüli jégátmérő és akár a felhőszakadás, illetve ez utóbbi által generált villámárvíz lehetősége – megfelelő terepviszonyok mellett.
Ugyanakkor a 0-6 km-es szélnyírás visszafogottsága a viszonylag magasra szökő labilitási paraméterek mellett is csak egy 1-es fokozat kiadását indokolja.
 
Részletezve:

Egyelőre továbbra is egy gerinc és teknő közti átmeneti zónában helyezkedik el országunk, majd egyre inkább egy északról fölénk húzódó teknő, illetve az ezzel járó néhány fokos hidegadvekció veszi át az irányító szerepet. Későbbiekben egy kisebb hidegcsepp leszakadása is várható majd, ami a holnapi nap konvekciós eseményibe szólhat majd bele várhatóan. Az alsó légrétegekben ugyanakkor a délelőtt folyamán hidegfront éri el az országot, mely várhatóan átmenetileg lassul és hullámot vet, minek okán  ÉK-en időben kitolódhatnak az események. Az ország nagy részén a nappali órákra korlátozódik majd a zivatartevékenység, azon belül is K-en van esély komolyabb labilitás (modelltől függően 1000 – 2000 J/kg sbCAPE) felhalmozódásának. Nyugaton viszonylag gyorsan stabilizálódik a légkör a hidegfront mögött, így ott, veszélyes zivataros kísérőjelenségeknek elhanyagolható az esélye. A nedvességgel a front érkezéséig nem lesz gond, így ez a tényező mindenképp támogatja a folyamatokat, ahogy az emelési tényezőkből sem lesz hiány (hidegfronthoz, pozitív örvényességi advekciós mezőhöz kapcsolódóan).

A szélnyírás ugyanakkor eléggé vérszegényen alakul, és inkább az alsó néhány km-es szakaszon lesz markánsabb, így látványos peremfelhős  zivatarokra, sőt, akár vonalas zivatarrendszerre is számolni lehet (ez utóbbi a front mentén a szerveződést segítő kényszerhatások miatt), de szupercellákra ilyen feltételek mellett nem igazán nyílik esély. Esetleg ÉK-en a késő délutáni, esti órákban elképzelhető marginális szupercella. A konvekció fő típusa zömmel szevezettebb multicellás jelleget ölt majd. Bár komoly Jet nincs felettünk a felső troposzférában, alsóbb szinteken a szélviszonyok némileg markánsabban alakulnak, és habár a felettünk lévő légoszlop javarészt nedves és csak csekély kiszáradást mutat, a leghevesebb szélrohamok zivatarok környezetében megközelíthetik, esetleg el is érhetik a 90 km/h –t.
 
Veszélyforrások:
 
- Villámárvíz, felhőszakadás: A magas kihullható vízmennyiség (~26-28mm), a nedves légprofil, a rendszerbe szerveződött zivatarokban felveti villámárvíz lehetőségét, elsősorban az É-ÉK-i területeken.

- Szélvihar:  A legerősebb széllökések a fent említett okok miatt elérhetik a heves (90 km/h) kategóriát, de zömmel alatta várhatóak.

- Jégeső: Keleten, és elsősorban a Tiszántúlon, ahol a legmagasabbra szökhet a CAPE, nem lehet kizárni a 2 cm-es méretű jégszemeket zivatarokban.

- Tornádó/tuba: Mezociklonális tubára, tornádóra szinte semmi esély nincs, nem-mezociklonális testvéreik viszont előfordulhatnak elsősorban ÉK-en. Máshol sokkal kisebb eséllyel, mert maga az alaphelyzet kevésbé támogatja most ezen jelenségeket. Valamint megemlítendő, hogy a front mentén gustnado előfordulhat.

Írta: Neofita

Érvényesség vége: 
2017, május 25 - 06:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu