Felhőszakadások, villámárvíz és légzuhatagok lehetőségével

Neofita képe
Fokozat: 

Összegzés:

Továbbra is Hazánktól északra húzódik az a frontálzóna, mely a felettünk lévő, alapvetően labilis légkörrel karöltve konvektív eseményeket okozhat az országban. A nedvességi mutatók is elsősorban az ország északi felén adnak alkalmat zivatarképződésre (illetve estefelé DK, ill. a Tiszántúl is aktivizálódhat). A stabilabb légkör és az elégtelen nedvességi viszonyok miatt a Dunántúl nagy részén (főleg DNY-on) sokkal kisebb esélye van ma konvekciós tevékenységnek, de teljesen kizárni nem lehet itt sem, és az ország más részein sem.  Az alapvetően erős kiszáradással terhelt légprofilnak köszönhetően hevesebb szélviharok jöhetnek létre zivatarok környezetében, valamint elsődleges veszélyforrás továbbra is a hirtelen lezúduló jelentős csapadék, ami az
Északi-középhegység területén villámárvízet okozhat a domborzati viszonyok miatt. Ugyan összességében az elmúlt napokhoz képest kevesebb helyen lehet ma zivatar, de a fenti veszélyforrások miatt az 1-es fokozatú előrejelzés indokolt.

Részletezve:

Hazánk egy hosszúhullámú teknő előoldalán tartózkodik (még napokon keresztül), melynek előterében továbbra is igen meleg, váltakozó nedvességtartalmú levegő áramlik fölénk. Az országunktól északra húzódó front közelében továbbra is elegendő 0-3 km-es átlagos relatív nedvesség található ahhoz, hogy részben orografikus hatásra, részben, egy északról ránk húzó Jet-divergens zónának köszönhetően zivatarokat termeljen ki a kora délutáni óráktól. A zivatarok jellege egycellás vagy multicellás lehet az elégtelen szélnyírási viszonyoknak köszönhetően. Az összességében továbbra is igen magas kihullható vízmennyiség miatt, és esetleges szerencsétlen áramlási viszonyok összjátékaként nem lehet kizárni az akár 30-40mm feletti csapadékkal járó cellákat ÉK-en és az Északi-középhegységben. Az erős kiszáradásnak köszönhetően mint nedves, mint száraz microburst-ök is előfordulhatnak zivatarok környezetében, valamint a jégátmérő mérete is 2-3 cm körül alakulhat részben ezen tényező, részben a jégnövekedési zónában felhalmozódó igen magas potenciális energiák miatt (mely’ képet árnyalja az igen magasan alakuló nedves hőmérséklet 0 °C-os szintje). Estéhez közeledve javuló nedvességi viszonyok mellett a labilisabb keleti országrészben is zivatarok pattanhatnak ki, melyre DK-en rásegít egy megerősődő magas szintű divergens zóna is, valamint markáns alacsonyszintű nedvességkonvergenciák is kialakulnak az éjszaka folyamán vélhetően. A zivatartevékenység egész éjszaka fennmaradhat, melyek továbbra is járhatnak hevesebb széllökésekkel, viszont egyre kevésbé nagyszemű jégesővel. Lokálisan jelentős mennyiségő csapadék hullhat, bár összességében csak kevés helyen okoz majd vélhetően problémát a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék.

Veszélyforrások:

-    Felhőszakadás,villámárvíz: Elsődleges veszélyforrás, hiszen az Északi-középhegység az egyik frekventált területe az eseményeknek a mai nap folyamán, és az igen magas kihullható víz, villámárvíz veszélyt vetít előre ezeken a területeken. Máshol, elsősorban nagyvárosainkban is okozhat gondot a hirtelen elvezetődni képtelen nagy mennyiségű, lezúduló csapadék.

-    Jégeső: Vélhetően 2 cm-t csak kevés helyen érheti el (esetleg haldhaja meg némiképp) a jégszemek átmérője, de néhány helyen ez előfordulhat.

-     Szélvihar: Komolyabb zivatarcellák környezetében ma viszonylag nagy eséllyel jöhetnek létre légzuhatagok, akár 90 km/h körüli széllökéseket is produkálva, így ez viszonylag szintén jelentős veszélyforrás

-    Tuba/tornádó: Ma igen csekély ezeknek a légörvényeknek az esélye.

Érvényesség vége: 
2015, július 25 - 06:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu