Ciklonhoz kapcsolódó konvektív események, akár szupercellákkal

Neofita képe
Fokozat: 

Összegzés:
Hazánk időjárását a keddi nap folyamán egy érkező ciklon és annak frontjai alakítják, összességében meglehetősen komplex időjárási helyzetet okozva. Ugyanakkor az elég valószínűnek látszik, hogy a helyzet támogatja zivatarok, akár heves zivatarok létrejöttét, melyben szupercellás konvekció is szerephez juthat a jól szerveződött multicellás zivatarokon túl. Ezen zivatarok kísérőjelenségei lokálisan elérhetik a heves fokozat kritériumait, ezért ismételten az 1-es fokozat kiadása indokolt.
 
 
Részletezve:
Mai nap folyamán Ny-Dny felől egy leszakadó hidegcsepp generálta ciklon érkezik (mely egyébként Chrissy névre hallgat). Ennek hidegfrontján ugyanakkor az országunk felett ciklogenetikus tevékenység is várható, tovább csökkentve a légnyomást. Összességében tehát egy eléggé komplikált időjárási helyzet van kialakulóban országunk felett. A ciklonhoz kapcsolódóan már az éjszakai órákban is kiterjedtebb, a front előtti MNSZ-hez köthető zivatartevékenység zajlott elsősorban a Dunántúlon, később keletebbre is, és ez, a nap nagy részében tovább fog folytatódni a hidegfront érkezésével, kiterjedve az ország legnagyobb részére. Kiemeltebb területnek K-Ék említhető meg. A hideg légörvény a felső troposzférában hazánktól délre eső középponttal fog elvonulni, miközben folyamatosan magas ekvipotenciális hőmérséklet fogja kitölteni a Kárpát-medencét 850 hPa -os szinten. Emiatt fordulhat elő az, hogy habár a Dunántúlon már az éjszakai óráktól északira forduló szelet lehet tapasztalni, a nap nagy részében a zivatarok kialakulására ott is van esély –emelt konvekcióval. Ahogy szinte bárhol az országban – de legkevésbé a Dunántúl déli részén. Az éjjeli óráktól fokozódó hidegadvekció zajlik a magasban, bár a nap második felére ez a folyamat leáll, sőt 1-2 fokos melegedés is lehet a hidegcsepp távolodásával, ami várhatóan viszont nem rontja jelentősen a zivatar-esélyeket. A ciklonhoz tartozó jelentős háttéremelési tényezők: a pozitív örvényességi mezők áthaladása a térségünk felett, valamint az alacsony szintű nedvesség-konvergencia, megspékelve jet-divergenciával, várhatóan hatékonyan fogják tenni a dolgukat, 15-25 m/s –os szélnyírásos környezetben és kb. 500-1200 J/kg-os rendelkezésre álló potenciális energia (CAPE) mellett. A magas szélnyírást az okozza, hogy tőlünk délre elhaladó ciklon és hazánktól északra elhelyezkedő anticiklon között a magasban több szinten megerősödik a Jet az országunk felett. Mivel a nedvességi viszonyok is bőven kielégítőnek tűnnek, ezért a termodinamikai diagramokon itt-ott felfedezhető kiszáradás fényében is várhatóan kvázi zavartalan konvektív tevékenységre nyílik lehetőség a nap nagy részében (és akár a késő esti órákig). A feláramlások indulhatnak a talaj közeléből is, de sok helyen emelt formában jelentkeznek és jellegét tekintve egyaránt lehet multicellás és szupercellás konvekcióra számítani. Inkább csak az utóbbiak környezetében várhatóak esetlegesen heves kísérőjelenségek (széllökés > 90 km/h, jégátmérő > 2cm, minimális eséllyel tornádó a keleti határszél közelében a késő délutáni órákban). A zivatarok rendszerekké is összeállnak majd várhatóan a fokozott nagytérségű hatásoknak köszönhetően és legtöbbször vonalas szerkezet mutatva jelentősebb csapadékot okozhatnak az ország néhány pontján.
 
Megemlítendő, hogy a helyzet alkalmas lehet nem-mezociklonális tubák (esetleg tornádók), valamint a fentiek miatt villámárvizek kialakulására is. Utóbbi jelenség legfőképpen az Északi-középhegység területén és nagyobb városainkban problémát okozhat. Előbbi jelenség pedig inkább az ország középső részén (de kisebb eséllyel máshol is) ütheti fel a fejét.
 
 
Veszélyforrások:
 
-     Felhőszakadás, villámárvíz: lokálisan előfordulhat rövid idő alatt lehulló, 20-30 mm-t is meghaladó csapadék.
 
 
-     Jégeső: elsősorban szupercellák környezetében előfordulhat 2-3 cm-es szemekből álló jégeső, de multicellás zivatarokból is hullhatnak ezt megközelítő jégszemek.
 
-     Szélvihar: Nem ez lesz a legjellemzőbb veszélyforrás, de erősen lokálisan a széllökések néhol megközelíthetik a 90 km/h-t - főleg szupercellák környezetében.
 
 
-     Tuba/tornádó: nem-mezocklonális tornádóra, tubákra van egy kicsi esély a nap folyamán (kiemeltebb régió az ország középső és északi része), ugyanakkor teljesen kizárni mezociklonális testvérét sem lehet. Ezt támogatná az alacsony LCL szint, illetve esti órákban DK-en a fokozottabb 0-1 km-es SRH, de ekkor már erősen kérdéses, hogy lesz-e megfelelő (és főleg talajalapú) labilitás a jelenség felbukkanásához
 
Kiadva: 2016.05.24 9:45
 
Készítette: Neofita

Érvényesség vége: 
2016, május 25 - 06:33

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu