Behullámzó hidegfront, ciklogenetikus folyamatokkal, heves események lehetőségével

szupercella.hu képe
Fokozat: 

Összegzés:

Magyarország időjárását egy érkező hidegfront alakítja, amely a nap folyamán behullámzik és érdemben nem is változtat helyzetén. Az ország nagy részén multicellás zivatarokra kell számítani – akár egészen a reggeli órákig , de főleg a Dunántúl nyugati részén szupercellás konvekciót sem lehet kizárni. Viszont itt idővel egyre kisebb esély van zivatarokra, így megjelenésük nagyon bizonytalan. A zivatarokhoz kapcsolódóan a fő veszélyforrást a heves kifutószelek illetve a nagy mennyiségű csapadék, másodsorban a komolyabb jégesők jelentik. Mindezeket együtt figyelembe véve 1-es fokozat kiadása indokolt.

Részletezve:

Hazánk jelenleg egy magassági teknő előoldalán helyezkedik el, amihez kapcsolódóan a nap folyamán egy hidegfront hullámzik be országunk felett, miközben a magasban néhány fokos hidegadvekció is megfigyelhető. A front behullámzása az ország középső tájain megy végbe és a keleti régió felett végbemenő ciklogenetikus folyamat okozza. A Dunántúl egy részén, alsó szinteken már előresietett a front, és erős divergencia uralkodik, de a magasban még Dny -i az áramlás, ami a megfelelő nedvességgel és labilitással emelt konvekcióra ad némi esélyt ezeken a területeken is. Mivel érdemi szélnyírás is inkább a front mögött található (markáns jet nem is látszik a felső troposzférában), így errefelé egy-egy izoláltabb szupercella, vagy hibrid szupercella is megjelenhet.

Az ország középső és keleti tájain ugyanakkor elsősorban a multicellás zivatarok okozhatnak heves (ámde vélhetően nem szignifikánsan heves) eseményeket. Ezek a zivatarok, kisebb MKR-é is összeállhatnak a fronthoz kapcsolódó tartós nedvességkonvergencia szervező hatásának köszönhetően (egyéb szervező erő nem sok látszik: középső területek felett a délután folyamán még némi jet-divergencia és pozitív örvényességi advekcó. Ez utóbb estefelé már ÉK-en is erősítheti a folyamatokat.)
Markánsabb MNSZ inkább csak holnapra fejlődik ki a front előtt, de a magas ekvipotenciális hőmérsékletű levegő és egyéb kedvező paraméterek is a fronttal átfedésben vannak. Így az ország nagy részén zivatarokra számíthatunk, melyekhez heves kifutószél társulhat (több szinten megfigyelhető kiszáradás), melyek triggerként tovább erősíthetik a zivatartevékenységet. Nedves downburst megjelenésére is van esély, főleg a középső és keleti megyéinkben, ahol a delta Theta-E értéke 18-20 fok körül alakul.

A légkör rendkívül labilis: a felhasználható potenciális energia az 1500-2000 J/kg-os SBCAPE-et is elérheti, a magas Thompson-index (36-42 fok) pedig -6; -7 fok körüli BLI-vel párosul, mely még inkább alátámasztja akár heves zivatarok kialakulását. Emelési tényezőket is figyelembe véve, a leghevesebb zivatarok, az ország középső tájain várhatóak.

A modellek szerint a nedvességgel sem lesz gond és helyenként akár 36-40 mm kihullható vízmennyiséget mutatnak a modellek. Ez a tényező, a tartós alsó szintű nedvességkonvergencián zajló konvekcióval, előre vetíti komoly felhőszakadások lehetőségét is, ami megfelelő terepviszonyok mellett akár villámárvizet is okozhat. A teljes légoszlopra vonatkozó hasznosítható potenciális energia elegendő része (400-600 J/kg) valószínűsíthető a jégnövekedési zónában, viszont a nedves hőmérséklet 0°C-os szintje kissé magasnak mondható, így mindent egybevéve 2-3 cm-es átmérőjű jégszemek is előfordulhatnak majd szupercellás konvekció nélkül is.

Veszélyforrások:

·         Felhőszakadás: a multicellás zivatarokból és zivatar klaszterekből 30-40 mm feletti csapadék is hullhat rövid idő alatt, ami a nagyvárosainkban és a domborzatilag erre megfelelő helyeken gondokat (villámárvizet) okozhat.
 
·         Jégeső: a zivatarokhoz köthetően, a jégszemek mérete elérheti a 2-3 cm átmérőt, amit támogat a magas labilitás és a pszedo tempeken megfigyelhető, több szintű kiszáradás.
 
·         Szélvihar: szintén sok helyen kialakulhatnak heves kifutószelek (>90km/h) a zivatarok környezetében. Ezt több paraméter is támogatja -a fentebb említettek szerint.
 
·         Tornádó / tuba: A magas 0-2 km-es hőmérsékleti gradiens a tartós, alsó szintű nedvességkonvergenciával esélyt teremt nem-mezociklonális tubának (esetleg gyenge tornádónak) főleg az ország középső harmadában, de mezociklonális légörvények létrejöttének igen minimális az esélye.

Készítette: Katabogár & Neofita  

Érvényesség vége: 
2016, június 27 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu