Szupercellák és zivatarrendszer

Zivipötty képe
Fokozat: 
Valid: 2017-07-11 10:00 UTC - 2017-07-12 06:00 UTC
Érvényes: 2017-07-11 10:00 UTC - 2017-07-12 06:00 UTC

Összefoglalás:
Ma egy nyugat felől érkező hidegfront hatására ismét számíthatunk majd szupercellás zivatarokra, valamint az esti órákban a Nyugat-Dunántúlon egy szervezett zivatarrendszer létrejötte is valószínűsíthető beágyazott, akár bow echo-s szupercellákkal, mely éjjel kelet felé halad majd. A szupercellákhoz kapcsolódva szinte minden veszélyes jelenség (nagy mennyiségű csapadék, nagyobb méretű jég, szélvihar, nyugaton esetleg tornádó is) előfordulhat, és a zivatarrendszerhez is kapcsolódhat 90-100 km/h-t elérő szél. A helyzet mindezeknek köszönhetően kiérdemel egy gyengébb 2-es fokozatot.

Részletezve:
Hazánk időjárását ma egy nyugat felől érkező magassági teknő, illetve a hozzá kapcsolódó hullámzó hidegfront határozza meg.  A hidegfront előtt a talaj közelében már kissé előreszaladt az északnyugati szél, mely egy összeáramlási zónát hozott létre, és e mentén már reggel is előfordultak záporok, zivatarok a Kisalföldön.  A modellkimenetek alapján ez a zóna délutánra szinte az egész országon áthalad majd, de a nyugati fele a közeledő front előtt kissé visszahullámzik, így az Alpokalján inkább keleti, délkeleti szélre számíthatunk. Ez egyben azt is eredményezi, hogy a Dunántúl nagyobb, északkeleti felén a nap nagy részében jelentős divergencia várható alacsonyszinten, ami ott ellehetetlenítheti a konvekciót. A délnyugati, nyugati határvidéken és az Alpok térségében ugyanakkor tartós konvergencia állhat majd fenn, és ez egybeeshet a leglabilisabb területtel. A teknőhöz a magasban ugyan nem kapcsolódik különösebben erős futóáramlás, de az esti, éjszakai órákban épp hazánk felett válhat majd divergenssé a magassági áramlás, mely a fronttal együtt jelentkező, több szinten is jelen lévő markáns örvényességi advekcióval együtt kedvező alapfeltételt teremt a zivatarrendszer létrejöttéhez. Középszinten viszont határozott délnyugatias áramlás várható, így a szélnyírás is viszonylag magas értékeket vesz fel, a Dunántúlon 20 m/s körül alakul az értéke. A „belöttyenő” konvergencia legnagyobb előnyének az ígérkezik, hogy a nyugati határvidéken már kellően benedvesedik a légkör, keletebbre ugyanakkor még szárazabb viszonyok ígérkeznek.
Mindezek alapján a jelenlegi zivatarokat követő rövid szünetet követően a délutáni órákban elsősorban nyugaton (Vas és Zala megyében, vagy Szlovéniából és Délkelet-Ausztriából besodródva) újabb, szupercellás zivatarok kialakulása várható. Ezúttal már a klasszikus, jobbra görbülő hodográfok mutatkoznak, így a hagyományos, ciklonálisan forgó (jobbra kanyarodó) példányokra számíthatunk. A késő délutáni, kora esti órákban a nyugati határvidéken a felhőalap szintje már kellően leereszkedhet, valamint akkor jelentősebb (7-10 m/s-os) 0-1 km-es szélnyírást és 100 m2/s2 körüli 0-1 km-es helikalitást jelez a GFS – nem is az első futásában -, így ott lehetőség nyílik akár mezociklonális tuba, tornádó kialakulására is. Erre utal a határ menti régióban 0,1-0,2-es értéket felvevő szignifikáns tornádó kompozit paraméter is. Emellett nagyobb méretű (2-3 cm-es) jég is kísérheti a szupercellákat ebben a térségben, a nedvesebb légkör miatt viszont jelentősebb szél kevésbé valószínű. Amennyiben délnyugaton (Somogy és Baranya megyében) is kialakulnak, vagy besodródnak oda szupercellák a szlovén/horvát területekről, azokat a szárazabb légkör miatt viszont már kísérhetik 100 km/h körüli széllel járó légzuhatagok és akár 3-4 cm körüli átmérőjű jégszemek is, ahogy ezt az előző napokban láthattuk. Emellett különösen a délután első felében még az északkeleti határvidéken is létrejöhet egy-egy szupercella, bár ezek várhatóan hamar a határon túlra jutnak majd, illetve előfordulhat, hogy már eleve ott fejlődnek ki.
Országos tekintetben a nap legjelentősebb eseménye ugyanakkor a front mentén este érkező zivatarrendszer lesz, bár a rendszer várhatóan az ország déli kétharmadát érinti majd leginkább. Ebben szintén előfordulhatnak majd beágyazott, akár bow echo-s HP szupercellák, különösen a Dunántúl déli felén és az Alföldön. Utóbbiakat szintén kísérheti majd 100 km/h feletti széllökés, de a zivatarrendszer kifutófrontján is lehetnek 90 km/h körüli lökések, főképp, hogy az is felvehet helyenként ívelt struktúrát. Emellett az erősebb gócokat felhőszakadás is kísérheti, mivel a rendszer mentén már 36-40 mm közé növekszik a kihullható víz. A zivatarrendszer az éjszaka második felében várhatóan már gyengülni fog, de a keleti, délkeleti határvidéken még reggel is előfordulhatnak majd zivatarok, ekkor már várhatóan heves események nélkül.

Veszélyforrások:

  • Jégeső: A nappali izoláltabb szupercellákat nyugaton, délnyugaton és kisebb eséllyel az északkeleti határvidéken 2-4 cm átmérőjű jég kísérheti, illetve az éjszakai MKR beágyazott szupercelláiban is előfordulhat 2 cm körüli jégátmérő.
  • Szélvihar: A délután délnyugaton, szárazabb környezetben kialakuló zivatarokat, illetve a zivatarrendszer esetleges bow echo-s szupercelláit 100 km/h-t meghaladó (de várhatóan 120 km/h alatti) széllökések is kísérhetik, emellett maga a zivatarrendszer és a délutáni nyugati szupercellák is okozhatnak 90 km/h feletti lökéseket.
  • Felhőszakadás, villámárvíz: Elsősorban az éjszakai MKR okozhat helyenként nagy mennyiségű csapadékot, a hevesebb cellák felhőszakadást is.
  • Tuba/tornádó: Nyugaton a kora esti órákra lecsökkenő felhőalap, illetve alacsonyszintű nyírás és helikalitás mérsékelt esélyt teremthet mezociklonális felhőtölcsérekre. Nem-mezociklonális tuba nem valószínű, bár a tartós konvergencia okán teljesen nem lehet kizárni, szintén inkább késő délután/kora este.

We issued Category 2 for some severe weather events. Firstly isolated supercell may form in the afternoon hours over W and SW Hungary that can cause large hail (2-4 cm diameter) and severe wind gusts (90-120 km/h). Late aftrnoon and early evening mesocyclonic funnel cloud or tornado also can not be ruled out on the western border area of the country. After that, a MCS forecast to develop in the evening, which will affect mostly the southern half of Hungary in the night hours. This can contain embedded supercells and some of that may develop into bow echos with HP characteristic, which also can produce wind gust greater than 90-100 km/h.

Érvényesség vége: 
2017, július 12 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu