Vasárnap marginálisan szupercella, illetve nem-mezociklonális örvények a Duna-Tisza közén

kaLman képe
Fokozat: 

A holnapi nap folyamán egy magassági gerinc előoldala (vagy ha tetszik, egy hidegörvény hátoldala) fog dominálni felettünk, ami a felszín közelében igen erős északias szelet generál az országban. Az Északi-középhegység azonban várhatóan árnyékolni fogja ezt az áramlást a Duna-Tisza közén, így ott tartósan fennállhatnak a feltételek konvergencia kiépülésére. A labilitás az ECMWF szerint nem mutatkozik különösen nagynak (500-600 J/kg, és az sem nagy területen), ugyanakkor a nagy részet az alsó 5 km-en oszlik el, ami kedvez az erősebb feláramlások kialakulásának. A 0-6 km-es szélnyírás sem tűnik erősnek (10-15 m/s, a magasabb értékek a Tiszántúlon), de a konvergencia akár lokálisan jelentősen módosíthatja pozitív irányba. Meg kell említeni, hogy a 0-3 km-es szélnyírás ezzel szemben nem elhanyagolható (10-12 m/s), azaz egy esetlegesen alacsonyabb felhőtetejű cellában a feláramlás képes lehet vertikális tengelyű örvényeket generálni. Így marginálisan nem kizárt - a multicellás jellegű konvekció mellett - szupercella létrejötte főként a Duna-Tisza közén (esetleg a Tiszántúlon). Mivel a labilitási viszonyok meglehetősen szerények, ezért a cellák heves eseményt csak kis valószínűséggel okozhatnak. Meg kell említeni továbbá, hogy a tartós konvergencia, a magasabb 0-3 km-es CAPE értékek kedveznek nem-mezociklonális tubák, illetve tornádó létrejöttének a Duna-Tisza közén, a bekövetkezési valószínűség nem elhanyagolható. A jégszemek a növekedési zónában várható kis mértékű labilitás miatt várhatóan nem érik el a 2 cm-t (legfeljebb 1 cm, vagy alatta). A villámárvíz is csak marginálisan van benne a pakliban a gyors cellamozgás miatt (esetleg a konvergencián egymás után képződő cellák idézhetnek elő egy adott terület fölött lokálisan jelentősebb csapadékot).  A labilitás várható szerénysége miatt a helyzet egy felkiáltójeles fokozatot érdemel. 

An exclamation has been issued due to marginal chance to supercells without severe threats on Sunday. There is a non-negligible chance of non-mesocyclonic funnel formation in the central part of Hungary.

Érvényesség vége: 
2017, május 22 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu