Némi esély villámárvízre hétfőn a Dunántúlon

kaLman képe
Fokozat: 

A holnapi nap során a mainál valamivel nagyobb területen várható zivatarok kialakulása, de a labilitás várható térbeli eloszlása miatt továbbra is a Dunántúlon van esély a megjelenésükre, főként orografikusan, illetve konvergencia által triggerelve. A hasznosítható konvektív energia várhatóan jó pár helyen meg fogja haladni az 1000 J/kg-ot (ECMWF), de nincs kizárva, hogy 1500 J/kg fölötti értékek is megjelenjenek. A 0-6 km-es szélnyírás 10 m/s alatt marad, így a létrejövő zivatarok (erős evolúciós) multicellás szerveződésűek lehetnek. A fő veszélyforrást a villámárvíz jelentheti (a kihullható víz - hasonlóan a tegnapi gyöngyösi esethez - 28 mm körüli), ugyanakkor ez is inkább marginálisan jelentkezhet, főként a Dél-Dunántúlon, ahol a multicellás szerveződés a lassú cellamozgással párosulva idézhet elő a Mecsek környékén ilyen helyzetet. A jégszemek mérete a közepesen nagy labilitás valamint a gyenge szélnyírás miatt várhatóan nem fogja elérni a 2 cm-t (jellemzően 1 cm körüliek lehetnek). Nem-mezociklonális tornádó esélye kicsi a holnapi napon, de a déli országrészben mindenesetre nem lehet kizárni (ott mutatkozik esély tartós konvergenciára). A fennálló körülmények térbeli korlátozottsága és bizonytalansága miatt a helyzet így egy felkiáltójelet érdemel. 

An exclamation category has been issued due to marginal flash flood threat from possible multicell storms mainly over the southern part of the Transdanubian area. 

Érvényesség vége: 
2017, május 16 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu