Kiterjedt konvekció (szupercellák, squall line-ok) jó néhány helyen heves eseményekkel

kkorneel7 képe
Fokozat: 

Érvényes: 2016. 07. 14. 08:00

Összefoglalás

Egy hullámzó frontnak köszönhetően térségünkben késő délutántól többfelé várható zivatar (eleinte a Dunántúlon, majd keleten is), amelyek közül jó néhány elérheti a heves kategóriát is. Szupercellás konvekcióra is lehet számítani, emellett a zivatarok várhatóan rendszerbe fognak szerveződni, ami növelheti a heves események kiterjedtségét. A veszélyforrások között elsődleges a heves kifutószél 90 km/h feletti széllökésekkel (120 km/h-t is elérve akár), de meg kell említeni a helyenként nagyobb méretű jeget (2-4 cm), és a felhőszakadást. A heves konvektív események várhatóan az éjjeli órákra is kiterjednek.

Részletezve

A Kárpát-medencét egy hidegfront érte el kedd este, amely országunk felett hullámozva alakítja időjárásunkat. A front tegnap éjjel csúszott be alacsony szinteken az ország területére, és ma várhatóan a Duna-Tisza közéig jut. A délutáni órákban melegfronti hullámot vet, és némileg visszább táncol, majd hidegfrontként éjjel ismét meglódul keleti irányba. A tőlünk nyugatra található, lassú mozgású hosszúhullámú teknő fokozatosan fölénk helyeződik, ami a magasban fokozódó hidegadvekciót és középtroposzférikus emelést jelent. A teknőhöz növekvő szélnyírású zóna (15-20 m/s) is kapcsolódik, átfedésben a roppant nagy labilitással (2000-3000 J/kg maximális értékekkel az ECMWF esetében, a GFS-ben szerényebb értékekkel). Eleinte (a késő délutáni órákig) az alul stabilizáló frontlevegő miatt a labilitás vélhetően nem fog konvekció formájában felszabadulni (a konvektív tiltás, és komolyabb emelőhatás hiányában).
A front visszatáncolásával, annak konvergenciája mentén azonban délután, este többfelé beindulhat a zivatartevékenység. A multicellás zivatarok mellett (ezek az ország keleti felében is kipattanhatnak egy konvergencia mentén) szupercellás zivatarok is várhatók, eleinte a Dunántúlon, majd a szélnyírás keletre haladásával éjjel már az ország keleti felében is. A szupercellák szempontjából érdemes megemlíteni a 100-200 m2/s2 körüli várható 0-3 km-es helikalitási értékeket, valamint a magas, 4-6-os értékeket is felvevő szupercella kompozit paramétert is.  
Az esti órákban megerősödő meleg-nedves szállítószalag, valamint a kiterjedtebb emelés mezoléptékű konvektív rendszer (squall line) kialakulását eredményezheti, akár több ízben is. Ezek kialakulását támogatják a hosszúra nyúlt, délnyugat-északkelet irányú 0-2,5 km-es szélnyírásvektorok is (~12 m/s-os abszolútértékekkel).

Veszélyforrások

Szélvihar: A nagy kiszáradás (deltathetaE ~ 20 fok) izolált cellákban is előidézheti nedves downburstök kialakulását 90 km/h feletti szélrohamokkal (akár keleten délután az ottani multicellákban). Rendszerbe szerveződés esetén az MKR-ben megvalósuló dinamikai folyamatok 120 km/h-t közelítő, vagy azt némileg meghaladó széllökést is eredményezhet. Bow echó kialakulása esetén szintén megnő a 120 km/h feletti lökés esélye.

Felhőszakadás: A roppant magas (40-44 mm) kihullható víz miatt többfelé jelentkezhet, főként a zivatarrendszerekhez kapcsolódóan, megfelelő terepviszonyok esetén villámárvíz formájában.

Jégeső: A szélnyírás párosulva a roppant nagy labilitással nagyméretű jégszemeket eredményezhet, akár 3-4 cm-t is elérő átmérőkkel.

Tuba/Tornádó: Szupercellás konvekció lévén nem zárható ki mezociklonális tornádó, azonban a várható konvektív tiltás, az események súlypontjának éjjeli órákra történő tolódása, illetve a paraméterek kérdőjeles átfedése bizonytalanná teszi előfordulásukat. Nem-mezociklonális örvények szintén kis valószínűség mellett alakulhatnak ki.

A heves események várható nagyobb kiterjedése miatt, és egy-egy helyen a szignifikáns szélvihar esélye miatt 2-es fokozatot adunk ki az előttünk álló 24 órára.

Komjáti „kkorneel7” Kornél & kaLman

Category 2 has been issued because we expect widespread convection from the late afternoon till morning accompanied by severe events in several places. Supercell convection and larger squall lines are probable with wind gusts up to 120 km/h. Larger hail can also fall from these cells, the expected maximum diameter is 3-4 cm. The convective systems can produce excessive rainfall over large areas, and, in some places, flash floods, as well.

Érvényesség vége: 
2016, július 14 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 1 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu