Az ország északkeleti csücskében még érdemi konvekció

kaLman képe
Fokozat: 

Összegzés: A tegnapi nap heves eseményeit okozó hidegfront ma a keleti országhatár közelében lelassul, és hullámot vet, emiatt ott még lehet érdemi konvekcióra számítani (elsősorban az északkeleti csücsökben). Elsõsorban multicellás, de akár szupercellás konvekció is kialakulhat említett területeken, amelyekhez kapcsolódóan a legjelentõsebb veszélyforrás a felhőszakadás (villámárvíz). A jelenségek térbeli korlátozottságát és előrejelzések bizonytalanságát figyelembe véve egy !-es fokozat kiadása indokolt.

Részletezés: Egy hosszúhullámú teknõ és a hozzá tartozó hidegfront, amely hazánk idõjárását döntõen befolyásolta a tegnapi nap folyamán, szépen fokozatosan elhagyja az országot, azonban a keleti országrészben, az országhatár közelében egy hullámvetés következtében továbbra is megfelelõ táptalajt biztosít zivatarok képzõdéséhez. Az ország leglabilisabb területei is értelemszerûen itt lesznek, a mai 00-s GFS a tegnapihoz képest már csökkentett a labilitáson (500-600 J/kg SBCAPE), a  tegnap déli ECMWF még 1000-1500 J/kg körüli, felszíni eredetű hasznosítható konvektív potenciális energiával számol. Mindez kiegészülve az alacsony szinten elhelyezkedõ markáns nedves konvergenciavonallal (ami maga a front), az elégséges relatív nedvességi értékekkel, valamint  0-6 km-en 15-20 m/s-os 0-6 km-es szélnyírással  lehetővé teszi multicellás, sőt, egy-egy helyen szupercellás konvekció kialakulását is. Utóbbi fennmaradását a 100-150 m2/s2-os 0-3 km-es helikalitási értékek is segítik.

Veszélyforrások:
Felhõszakadás: elsõdleges veszélyforrás a magas kihullható cspadékemennyiség miatt (>36 mm), amely helyenként lokális villámárvizeket okozhat.
Szélvihar: Várhatóan a heves kategóriát nem éri el a gyenge kiszáradás miatt.
Jégesõ: A közepesen nagy labilitás a 15-20 m/s-os szélnyírással párosulva 1 cm körüli jégszemeket okozhat (de várhatóan 2 cm alattiakat).
Tornádó: Szupercellás konvekcióban nem lehet kizárni mezociklonális tornádó létrejöttét, mint ahogy konvergencia mentén nem-mezociklonális társát sem, de összeségében kicsi az esélyük.

kkornel & kalman

An ! category has been issued because the intense (multicellular or supercellular) convection is expected to be confined to a small area of the country today (around the northeastern part of Hungary). The main threat is excessive preciptation.

Érvényesség vége: 
2017, június 8 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu