Miniszupercellák délnyugaton

kaLman képe
Fokozat: 

Hazánk időjárását a mai napon a korábban felettünk hullámzó, mostanra délre csúszó hidegfront hátoldala határozza meg. Emiatt a légkör alsó néhány km-es rétegében északnyugat felől hideg levegő árasztja el a térségünket. Az ilyen légtömeg kedvez a konvekció kialakulásának, többnyire alacsony felhőtetős záporokkal, illetve zivatarokkal. Most sem lesz ez másként: a Dunántúl délnyugati felén várható néminemű labilitás (CAPE néhány száz J/kg körül), ami az alsó néhány km-en realizálódik, így a CAPE viszonylag kövér lesz. Ráadásul egy határozott konvergenciára is lehet az említett térségben számítani, feltehetően az Alpok szélárnyékoló hatása következtében, ez pedig kellően erős triggernek bizonyulhat a konvekció beindulásához. A szélnyírás igen magas lesz, az alacsony felhőtetős zivatarok szempontjából releváns 0-3 km-es a nyírás elérheti a 15 m/s-ot is. Így ha egy cella kialakul, akkor könnyen miniszupercellává fejlődhet, a forgó mozgásra ráadásul ráerősíthet a konvergencia következtében kialakuló alacsonyszintű szélfordulás is. A miniszupercellák - a látványon túl - ugyanakkor várhatóan nem produkálnak heves eseményt (alacsony felhőtető, visszafogott labilitás, nedves profil), emiatt csak egy felkiáltójel indokolt mára.

Today we expect several minisupercells in the southwestern parts of Hungary. The cells will probably not cause any severe weather events. 

Érvényesség vége: 
2015, szeptember 7 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu