Veszteglő ciklonális mező további villámárvizekkel, nem-mezociklonális tubákkal

szupercella.hu képe
Fokozat: 

Érvényes: 2015. 08. 19. 08:00

Összefoglalás:

Továbbra is várhatók lassú mozgású zivatarok főként az ország északkeleti, keleti harmadában, amelyekhez gócokban felhőszakadás, villámárvíz társulhat, valamint ebben a térségben az átlagosnál nagyobb esélye van nem-mezociklonális tuba, vagy tornádó kialakulásának is a nappali órákban.

Részletezve:

Magyarország időjárását továbbra is az a sekély ciklonális mező, és a hozzá tartozó okklúziós front határozza meg, ami a tegnapi nap nagy csapadékait okozta. Az örvény középpontjával jelenleg az ország keleti fele fölött tartózkodik, és a következő 24 órában nem is nagyon mozdul. Nagyjából az ország északkeleti, keleti harmadán (a Duna-Tisza közétől keletre és az Északi-középhegységben) várható számottevő labilitás (~ 1000 J/kg) és kiugróan magas kihullható vízmennyiség (40-42 mm) a ciklonra rátekeredő szállítószalag következtében. Ez a körülmény a jelentős emeléssel (ciklonális, konvergens mező, jelentős örvényesség a magasban) együtt kedvező feltételeket teremt az említett régiókban többfelé zápor, zivatar kialakulásához. A szélnyírás az örvény középpontjának közelsége miatt természetesen alacsony lesz (bőven 10 m/s alatt 0-6 km-en), emiatt legfeljebb multicellás szerveződés képzelhető, a szervező erő pedig leginkább a kiterjedt emelés lesz. Utóbbi körülmény miatt nem zárható ki mezoléptékű konvektív rendszer (MKR) létrejötte sem. A zivatartevékenység - némileg visszafogottabban - várhatóan az éjszakai órákban is jellemző lesz.

Veszélyforrások:
- felhőszakadás: a már említett magas kihullható víztartalom és a lassú cellaáthelyeződés következtében jónéhány helyen villámárvíz léphet fel
- nem-mezociklonális tuba, tornádó: a tegnapi naphoz hasonlóan magas a kialakulásuk valószínűsége a nappali órákban - köszönhetően a tartós konvergens mezőnek, a 7-8 fokos 0-2 km-es hőmérsékleti gradiensnek, valamint a 100 J/kg-os alsó 3 km-es CAPE-nek. További segítő tényező lehet a mély örvényes mező leskálázódása a ciklon középpontjában.
- jégeső (2 cm feletti): a mérsékelt labilitás és a nagy nedvesség miatt nem várható
- szélvihar (90 km/h feletti): a kis szélnyírás, és az átnedvesedett profil miatt szintén nem várható

Category 1 has been issued because we expect widespread convection over the eastern and northeastern third of Hungary with accompanying excessive precipitation and flash flood threat. There is a significant chance to develop several non-mesocyclonic funnel clouds (and maybe tornados) over this region during the day.

Érvényesség vége: 
2015, augusztus 19 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu