Szupercellák a hidegfront mentén és ÉK-en

gbond képe
Fokozat: 

Áttekintés, szinoptikus helyzet
 
Időjárásunkat ezen a napon is egy hullámzó frontrendszer határozza meg. A front már el is érte hazánkat, és nagyjából a Tisza vonalában húzódik. A Tiszántúlon még továbbra is viszonylag meleg és nedves levegő található, így a zivatarok ebből még tudnak táplálkozni.
 
Részletezés
 
A labilitást tekintve a Tisza vonala és az Északi-középhegység tűnik a legjobbnak (GFS: 700-1500 J/kg), ez a terület a szélnyírással csekély átfedést mutat. Napközben nagyjából a Szeged-Miskolc vonalban (a front mentén) és az Északi-középhegységben alakulhatnak ki legnagyobb valószínűséggel szupercellák, majd estefelé az ÉK-i országrészben is képződhetnek. Erre utal, hogy a front nedvesség-konvergenciája kelet felé helyeződik eközben, illetve a Bükk előterében is megjelenik egy ÉNY-DK-i tengelyű összeáramlás.
Az estéhez közeledve a zivatarok ÉK felé haladva MKR-ré is összeállhatnak.
 
Veszélyforrások
 
- felhőszakadás, villámárvíz: az Északi-középhegység területén a domborzati viszonyok eredményezhetnek villámárvizet, mivel egy pont felett akár nagy csapadék (30-50 mm) is előfordulhat rövid idő alatt
- jégeső: szupercellák környezetében megjelenhetnek 2 cm-t  meghaladó jégszemek, de a zivatarok nagy részében nem ez lesz a jellemző
- szélvihar: az ÉK-i országrészben előfordulhat 90 km/h-át megközelítő széllökés
- tornádó: nem zárható ki teljesen, de nagyon kicsi az esélye (ÉK-en az országhatár közelében a legnagyobb)

Készítette: Bondor (GBond) Gyula

Érvényesség vége: 
2015, május 22 - 08:00

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu