Elismerés egy viharvadászat nyomán született szakmai cikkért a Meteorológia Világnapján

szupercella.hu képe

A Meteorológia Világnapjához kapcsolódó hazai rendezvényen, amelyre idén március 21-én került sor - hagyományosan - az Országos Meteorológiai Szolgálatnál berkeiben, a viharvadászat is elismerésben részesült. Az OMSZ Tudományos Tanács Szakirodalmi Nívódíjban részesítette a többek között Csirmaz Kálmán, Simon André, Nagykovácsi Zsolt és Polyánszky Zoltán által a rangos európai folyóiratban, az Atmospheric Research-ben publikált cikküket a gyenge-mérsékelt szélnyírású környezetben kialakuló forgó zivatarfelhőkről.
Mint azt korábban már megírtuk, a cikk létrejöttét alapító tagunk, Nagykovácsi "Neofita" Zsolt 2010-es vadászatainak köszönheti, amikor is Zsolt olyan szélnyírású környezetben csípett el szupercellagyanús képződményeket, amely egyébként nem indokolta kialakulásukat. Az OMSZ kollégái (Csirmaz Kálmán és Simon André) által elvégzett - főként numerikus szimulációkon alapuló - kutatás kimutatta, hogy a létrejött zivatarcellák vélhetően legjobb esetben is hibrid multicellás-szupercellás jelleget mutattak, és a megfigyelt alacsonyszintű örvények inkább nem szupercellás folyamatok eredményei, amelyekhez nem tartozott tartós középszinti mezociklon, ennek ellenére vizuálisan mégis erős szupercellás jegyeket mutattak. Ezek az örvények létrejöttüket legfőképpen az alacsonyszintű gust front menti örvényfeltekeredésnek köszönhették.
Ezzel a munkával - is - sikerült ismét bebizonyítani, hogy a viharvadászatok minden menőségük mellett tudományos célokat is szolgálnak.

A cikk angol nyelvű absztraktját az alábbi linket lehet elérni:

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0169809512003195

Korábbi hírünk a cikkel kapcsolatban:

http://szupercella.hu/atmospheric_research_cikk_ronakor_orvenyek

Élő viharvadászat

Konvektív előrejelzés

Convective forecast

Köszönjük!

Támogasd a
Viharvadászok Egyesületét
adód 1%-ával!

Adószámunk: 
18033108-1-03

Részletekért kattints!

Zivatar valószínűség a következő órákban

+0h+3h+6h

Navigáció

Belépés

Jelenlévő felhasználók

Jelenleg 0 felhasználó és 0 vendég van a webhelyen.

Copyright

Az oldalon található minden tartalom (szöveg, kép, videó) - kivéve ahol a feltüntetett forrás ettől eltér - a Magyarországi Viharvadászok és Viharkárfelmérők Közhasznú Egyesületének tulajdonát képezi. Bármilyen nemű felhasználáshoz az Egyesület hozzájárulása szükséges.

info@szupercella.hu